RLH/28.2.2010
Opettaja voi toimia aktiivisesti toimikunnan perustamiseksi, tai sen perustamista voivat ehdottaa myös huoltajat. Opettajan yhteistyötä kuitenkin tarvitaan. Luokkatoimikunta koostuu yleensä luokan oppilaiden huoltajista. Luokkatoimikuntia perustetaan erilaisten yhteistyöhankkeiden, kuten leirikoulujen varainhankinnan tai muun yhteistoiminnan toteuttamiseksi.
Muistattehan, että viimekädessä päätös leirikoulun toteuttamisesta on opettajalla, joka myös on vastuussa leirikouluajasta. Koululla on erillinen ohje myös leirikouluun liittyvistä asioista.
Luokkatoimikunta on hyvä väline kun järjestetään luokan yhteisiä
Luokkatoimikunnan perustaminen on luontevaa ottaa puheeksi luokan omassa vanhempainillassa. Toimikunnan pyörimiseksi on hyvä valita sen vetäjä, ”puheenjohtaja” ja muita aktiivisia huoltajia. Toimikunta voi pyöriä ilman nimettyä vetäjääkin, mutta tällöinkin jonkun tai joidenkin sovittujen henkilöiden tulee toimia asioiden esittelijänä. Esittelijät ja puheenjohtaja voivat vaihdella kokouksittain. Puheenjohtajana voi toimia myös opettaja.
Jos luokkatoimikunta kerää varoja esim. leirikoulua varten, tarvitaan rahastonhoitaja joka avaa luokalle pankkitilin ja huolehtii maksuliikenteestä. Toimikunnan roolituksessa kannattaa kysellä huoltajien ammatteja, pankissa töissä oleva voi olla hyvä valinta rahastonhoitajaksi, jne.
Luokkatoimikuntaan voidaan nimetä osa huoltajista, tai siihen voivat osallistua kaikki paikalle pääsevät. Jos mahdollista, tiedonkulun varmistamiseksi on hyvä kerätä yhteystiedot kaikilta huoltajilta, sähköposti on näppärä väline viestin välittämiseen. Sihteerityyppinen asioiden kirjaaja toimikunnassa on myös hyödyllinen.
Luokkatoimikunnan jäsenet:
Yleensä luokkatoimikunta kokoontuu omien oppilaiden luokkatilassa, mutta muutkin helposti saavutettavat paikat toki sopivat. Yleensä kokoontumisaika on työpäivän jälkeen, alkuillasta. Ajankohta voi olla haastava opettajalle, joten häntä kannattaa konsultoida, mikäli hänet halutaan mukaan.
Vinkkejä rahankeruuseen ja tilaisuuksien järjestämiseen:
Tärkeää on ottaa oppilaat mukaan järjestelyihin ja varainkeruuseen, huoltajien ei pidä tehdä kaikkea heille valmiiksi. Yhteinen tekeminen tutustuttaa luokan huoltajat toisiinsa ja madaltaa kynnystä puhua tarvittaessa haastavammistakin asioista. Luokan oppilaiden yhteinen vastuunotto ja touhuaminen kouluajan ulkopuolella luovat hienosti yhteishenkeä!