Nettisivuvertailu

Juho Matilainen on kartoittanut tarjolla olevia nettisivujen luontimahdollisuuksia. Juho käytti Tietotaitotalkoiden käyttämää pisteytysmenetelmää, jotta saisi järjestettyä tarjolla olevat vaihtoehdot järjestykseen parhaimmasta huonoimpaan.

Pisteytyksessä käytetyn exel-kaavion löydät tämän sivun alareunasta.

Vertailun tulokset:

Ilman hintaa vertailtaessa sivustojen käyttäjäystävällisyyteen liittyvät ominaisuudet ovat tärkeimpiä, varsinkin jos käyttäjällä ei ole nettisivujen tekemisestä erityistä kokemusta. Esimerkiksi suomen kielisen palvelun tarjoaminen nousee arvokkaimmaksi ominaisuudeksi ja toiseksi arvokkaimmaksi ominaisuudeksi tulee sivujen tekemisen helppous. Ilman hintaa vertailtaessa lopputulos on hyvin erilainen kuin hinnan kanssa. Parhaan tuloksen sai verkkoviestin.fi ja hintakilpailun voittanut google sites jää jaetulle kuudennelle sijalle.

1. Verkkoviestin.fi
2. Avaa-aava.fi
3. Nettitaivas.fi
4. Planeetta.net
5. Yhdistysavain.fi
6. Kotisivukone.fi, google.com/sites

Vertailuun vaikuttaneet ominaisuudet:

- suomen kieli

- yksinkertainen omaksua

- muokattavuus omaperäiseksi

- osoitteen yksinkertaisuus

- yksinkertainen tuoda/luoda sisältöä

- audio-video -ominaisuus

- kuvagallerian mahdollisuus

- hyvät tukipalvelut

- esivalmistelujen vaativuus (Tietotaitotalkoiden työntekijälle)


Nettiselaimen kautta muokattavia nettisivualustoja löytyi suomen kielellä yli kymmenen. Osaan niistä, pääsääntöisesti ilmaisiin alustoihin, tulee itse hankkia serveritila.
Serveritila (webhotellit) ovat pääsääntöisesti maksullisia, noin 30 € - 100 € vuodessa.

Jotkut alustat ovat alunperin englanninkieliset, jotka on käännetty suomeksi. Valitettavasti kaikkia sivujen tekemisen ohjeita ja tukipalveluja ei ole käännetty suomeksi.

Ilmaiset sivut, jotka on käännetty suomen kielelle ovat Joomla, Wordpress ja Google -sivustot. Kaksi ensinmainittua tarvitsee erillisen serveritilan. Vaikka sivustot ovat ilmaisia, niillä on mahdollista saada aikaan upeita sivustoja. Hyvän lopputuloksen aikaansaaminen vaatii kuitenkin aikaa ja paneutumista.

Moni palveluntarjoaja tuo pöydälle monipuoliset vaihtoehdot ja hoitaa syntyvät materiaalit sulavasti verkkoon, mutta luonnollisesti veloittavat palveluistaan. Maksullisiin palveluihin yleisesti kuuluu kuitenkin asiakastuki ja serveritila, jota ei tarvitse erikseen hankkia.

Esimerkiksi yhdistysavain.fi -sivustopalvelulla on vain vähän palveluja ja toimintoja, jotka kuuluvat kuukausittaiseen pakettihintaan. Normaaliin nettisivujen tekemiseen liittyvät toiminnot ovat yhdistysavaimessa lisäpalveluita. Vaikkapa tapahtumakalenterin saaminen sivuille maksaa 10 € kuussa pakettihinnan päälle. Näin ollen muutaman lisäpalvelun lisääminen maksaa enemmän kuin peruspaketti, jonka hinnalla palvelua markkinoidaan. Jos lisäksi Yhdistysavaimessa haluaa luoda oman nettiosoitteen, se maksaa 120 € vuodessa. Esimerkiksi normaali webhotelli myy osoitteen vuodeksi 30 eurolla / vuosi. Kaikki löytämäni kaupalliset sivustot eivät kuitenkaan käytä samanlaista hinnoittelutapaa, vaan ilmoittavat kaikkien sovellusten (video, tapahtumakalenteri) kuuluvan hintaan heti kättelyssä.

Nyrkkisääntö on, että mitä halvemmalla sivun saa, sitä enemmän joutuu itse työskentelemään sen ulkoasun saattamisessa halutun näköiseksi. Tämän lisäksi sivujen ylläpito lankeaa itselle ja tukipalvelut ovat pääsääntöisesti oppaat ja opastusvideot netissä.

Jos Tietotaitotalkoisiin valitaan joku muu palveluntarjoaja kuin nykyinen Verkkoviestimen tarjoama kattava, mutta kallis, palvelu, ainakin aktiiviset talkooluotsit on hyvä opastaa uudenlaisten sivujen tekemiseen. Tämän lisäksi nykyistä “Tehdään nettisivut” -opasta ei enää voi käyttää.
  

Nettisivuvertailu_pisteytys.xls