Nettisivujen tekeminen

 
Kotisivuillamme on punaisella A:lla merkityt sivut, joihin jäsenten olisi tarkoitus päästä. Heillä on siellä oma sivu, jossa on mm. lomakkeita, joita voivat printata. Heillä on rajaus vain tähän ko. sivuun. Lisäksi on sivut, johon pitäisi olla pääsy vain muutamalla henkilöllä. Jos sivut on punaisella A:lla, onko niin, että jäsenet pääsevät kaikkiin punaisella A:lla merkkatuihin sivuihin, vaikka heillä olisi rajaus vain tietylle sivulle. Toinen kysymys kuuluu, että missä jäsenet kirjautuvat näille sivuille, päästäkseen punaisella A:lla merkatulle sivulleen, samaisellako sivulla, josta itse menen esim. päivittämään sivuja? Ainakaan heille antamani yhdistyksen tunnus-käyttäjätunnus-salasana -yhdistelmä ei vie mihinkään. Missä olen tehnyt väärin? Päivi

 
Hei Päivi!
Tein itselleni testitunnuksen ja rajasin sen käytön. Toimi ihan loistavasti.
Eli kun annat käyttäjätunnuksen jollekulle, sinun pitää ruksata sivut joko mustalla, punaisella tai vihreällä sivujen nimen kohdalla oleassa täplässä.:
Värien selitykset
 Musta: Lukuoikeus - Sivu näkyy, mutta sitä ei voi muokata eikä sille voi tehdä alasivuja
Vihreä: Kirjoitusoikeus - Sivu näkyy, sitä voi muokata ja sille voi luoda alasivuja
Punainen: Ei oikeuksia - Sivu ei näy  

Kun nyt laitat täplän punaisella jollekulle tunnukselle, niin tuolla tunnuksella punaisella täplitetty  piilotettu sivu  ei näy.

Ja sivuille pääsee www.verkkoviestin.fi/admin sivultakirjoittamalla antamasi asiakastunnus-käyttäjätunnus ja salasana
Minulla ainakin onnistui - eli on hyvä katsoa, ettei ole isot kirjaimet päällä tms.

terkuin
maija

Mitenkäs nuo nettilinkit tehdän nettisivuille. Linkkinähän ei sinisellä näy itse nettiosoite? Jouko


Linkit tehdään muokkaustilassa "maalaamalla" sana, ja klikkaamalla yläriviltä linkkiä. Tällöin aukenee rivi, mistä valitaan, onko kyseessä sisäinen linkki vai ulkoinen linkki. Sisäisen linkin (linkitetään omaan sivustoon) kohdalla valitaan sivu alla olevasta luettelosta. Ulkoinen linkki syntyy, kun kirjoitetaan ulkoisen linkin osoite ko. kohtaan. Ja tämän jälkeen vain tallennetaan sivu, ja linkitetty sana näkyy sinisellä. Oppaasta Tehdään nettisivut sivulla 16 n vielä tarkempi ohje. löytyy tietotaitotalkoiden sivuilta kohdasta Oppaat.
En saa millään kuvaa nousemaan kokoomasivulle! Mikä on pielessä?


 Minulle on sattunut samalla tavalla ja onnistuin, kun poistin kuvan ja ingressin ja laitoin sitten kuva takaisin ja ingressin vasta sen jälkeen. En tiedä onko tämä se syy, mutta noin 10:n kerran jälkeen kun olin yrittänyt niin, että ingressi oli jo valmiina, eikä onnistunut, tämä keino tepsi. Yhtäältä syy voi olla sekin, että tuolla viimeisellä kerralla maltoin tarkastella, että nostotiedot olivat varmasti jo sivulla.
Hei! Miksi tapahtumakalenterissamme oleva tapahtuma ei näy päivyrissä tummalla? Elina


Jos kyseessä on kuun ensimmäiset päivät voi syynä olla se, että tapahtuman päivämäärää ei ole otetettu esiinponnahtavasta päivyristä vaan kirjoitettu 0-alkuisena, esimerksiki 05.10.2010. Tällöin tapahtuma ei tule näkyviin päivyrissä. Poista eka nolla ja taas toimii!


Hei taas! Olen antanut meidän yhdistyksen jäsenille käyttäjätunnuksen ja salasanan kotisivuille sekä osalle vain lukuoikeuden heitä koskeviin osioihin. Mikä on se polku, mitä pitkin he pääsevät kirjoittamaan käyttäjätunnuksen ja salasanan päästäkseen näille A:lla merkityille sivuille? Päivi Polku on ihan sama kuin niilläkin, joilla on myös päivitysoikeus. Eli he menevät sisään tunnuksensa ja salasanansa avulla.

Laitamme sivujemme etusivulle "filminauhan" ja muistelimme luotsin sanoneen, että se voisi olla max 3 kuvasta koostettu. Onhan se niin, määrä lienee rajallinen vain tuon pienenemisen vuoksi ?  Aika pieni siitä tietty tulee, mutta toisaalta hyvä, ei tunnista kasvoja helposti, kun on tavallaan vain kuvitusta

Elina

 

Minusta laitat vain kuvan kohdasta kuva, lisää kuva ja sieltä kolmasosa-koko. Ja niitä sitten peräkkäin. Näin luulen sen menevän näpsään. Tämä siis perussivulle.

 

Emme keksineet, miten saamme tapahtumakalenterista linkin tapahtumaan. Nyt se vie not foundiin tms.

Elina

 

Jos lisäät tapahtumakalenteriint tapahtuman, menee se automaattisesti kalenteriin, ainakin tapahtuman eka päivä. Itse olen laittanut sitten seuraavat päivät uudelleen usein tapahtumina vähemmin (laiska kun olen) tekstein, jotta kalenterissa näkyy tummemmat kohdat kaikille varatuille päiville. Mitään linkkiä ei itse tarvitse tehdäEilen onnistuimme (meitä oli 3 talkoolaista kokeilemassa) muuttamaan tapahtumakalenterin sivulle tapahtumiin väärän nimen oikeaksi, mutta sitten ei enää mitään ! Nimittäin halusimme siellä olevaan Avointen Ovien tapahtumaan 8.9. laittaa sekä otsikoksi Avoimet Ovet: Näytelmä Minna Canthin novelleista että "Ilmoittautumiset sihteerille viimeistään 1.9.2010." Tuo osa ei mennyt sinne tekstiin. Tosin se teksti ei "sinertynyt", ei ollut mitään, miten muokata sitä tai tallentaa tms. Mikähän on syynä? Käytimme ihan sivun esiin ottaen muokkaa sisältöä toimintaa.

Elina

 

Tapahtumaa muokataan kuten muitakin sivuja. Täytyy vaan yrittä uudestaan, jos tapahtuu jokin kömmähdys. Niitä sattuu meille kaikille ja harvoin mikään eka kerralla onnistuu

 

Vanhojen tapahtumien osalta kysymys, minne ne automaattisesti (niin jossain kerrotaan, että siis poistuvat automaattisesti tapahtumakalenterista) menevät ? Onko jokin salainen jemmasivu ? Ja elleivät mene, pitääkö luoda jokin paikka niille ? Sama koskee oikeastaan myös tiedotetta, joka siis on "Tapahtumat" alla. Se on julkinen jäsenkirje (täytyykin muuten alkaa numeroida ne)  ja ajattelimme, että viimeisen tilaisuuden mentyä koko tiedotteen voisi arkistoida esim. Vuosi 2010 tiedotteet-sivulle tms. Vai onko olemassa jo joku valmis systeemi sille ? Niin pysyisi arkisto nähtävillä esim uusille jäsenille tai kun hallitus väsää toimintakertomusta, kaikki olisi aina netistä tarkistettavissa. Kaapelissa olevalla kauppatkandit-sivustolla on juuri tuollainen menneiden tiedotteiden lista, sieltä jokaisen kohdalta linkki sitten siihen menneeseen tiedotteeseen/jäsenkirjeeseen.

Elina

 

 

Kun olet muokkaa tilassa, niin ylhäällä on kohta, missä on julkaistaan, piilotetaan ja poistuu. Ellet poista säilyvät tiedott ja kun laittaa piilotetaan, niin ne piiloutuvat ja näkyvät admin-tilassa (A):lla merkittynä.

 

Googleen saaminen. Mitä pitää tehdä ? Oliko se niin, että projektihallinto hoitaa, mutta me sitten ahkerasti googlaamalla saamme sen tupsahtamaan ylimmäksi, kun hakusanoilla haetaan jotakin ?

Elina

 

Googlaamista edistää myös laittamalla kohdasta Ylläpito, asetukset, sivuston perustiedot hakusanoja ja perusteluja.

Minua askarruttaa se, että vielä vaan pitäisi itse olla rohkeampi sivujen kanssa, mutta aina tuppaa olemaan se pelko, että sössii jotain oikein kunnolla ja tallentaa kaikenlaiset kokeilut. Tähän mennessä olen muistanut olla tallentamatta, mutta joku kerta voi käsi livetä tallenna -kohtaan..
Päivi

Kokeile ihan rauhassa, ja tallena ja katso miltä näyttää, sillä voit aina poistaa sivun kohdassa rakenne, poista sivu. Huomaa kuitenkin, että jos teet sivun uudelleen, sinun tarvitsee laittaa uusi nimi (vanhaa vain hiukan korjaillen)

Hei taas!
Voitko vielä kertoa sen, mistä johtuu, että kun teen kotikoneella luetteloa sivuillemme, niin se ei näytäkään enää samalta työkoneessani. Tein luetteloa, jossa kotikoneella käytin aina uuden asian alussa mustia pulleita pisteitä, mutta työkoneeni ruudulla nämä pisteet olivat kutistuneet niin pieniksi pisteiksi, että niitä hädin tuskin näki. Kyselin muilta miltä tuotokseni näyttää heidän koneillaan, osalla luetteloni näkyi normaalilta ja osalla samanlaiselta pieneltä pisteeltä.
 Vaikuttaako se jotenkin, että tein tekstin ensin Wordilla ja kopioin sen sivuille? Kokeilin WordPadia, mutta sama vika.
t. Päivi


Eri selaimet toimivat erilailla. Mutta kannattaa varmaan kokeilla niin, että kun on kirjoittanut jollain, millä tahansa, muulla ohjelmalla ja sirtänyt sen nettisivulle, niin sitten maalaa tekstin muokkaustilassa ja klikkaa poista muotoilut. Ja tämän jalkeen muotoilee luettelon uudelleen netin omalla muotoilulla. Minä ainakin yrittäisin näin.


 
Sivuillamme on jo valokuvia, mutta miten niiden järjestystä voi muuttaa niin, että olisivat aikajärjestyksessä? Päivi

Kuvagalleria sivupohjaan laitettujen kuvien järjestystä voi muuttaa muokkaa kohdassa poista kuvan vieressä olevien nuolien avulla. Kuvia kuvateksteineen voi siirtää sekä eteen- että taaksepäin.Miksi en pääse kirjautumaan sivuston ylläpitoon?
nim. Hapuilija

 Tarkista, että olet kirjoittanut asiakastunnuksen, käyttäjätunnuksen ja salasanan oikein, ja oikeisiin kohtiin. Muistathan tarkistaa myös isot ja pienet kirjaimet. Jos kirjautuminen ei vieläkään onnistu, internetsovelluksessasi saattaa olla päällä jokin tietoturvasyistä asetettu esto, joka estää pääsysi sivustolle. Sinun tulee muokata internet-yhteytesi esto- asetuksia, jotta pääset eteenpäin. Miksi lisäämäni teksti, kuva tai muu aineisto ei näykään sivulla?
Nim. Terho

Olet saattanut unohtaa painaa sivun ylälaidassa olevan työkalupalkin Tallenna sivu -nappia aineiston lisäämisen jälkeen. Lisää haluamasi teksti, kuva tai muu sisältö uudelleen ja muista tällä kertaa tallentaa sivu. Jos olet varmasti tallentanut sivun, kokeile vaan lisäämistä uudelleen – yleensä se kuitenkin onnistuu ennemmin tai myöhemmin. Jos internet-yhteytesi on hidas, PDF:n, videon tai äänitiedoston lisäämiseen menee enemmän aikaa kuin pelkän tekstin lisäämiseen. Malta odottaa, että latausmerkiksi tuleva liikehtivä pyörylä on kadonnut ja tiedostosi kuvake ilmestynyt tilalle. Jos olet kirjoittanut pitkän tekstin suoraan siniselle muokkausalueelle ja se katoaa, saatat onnistua löytämään tekstin sivuhistoriasta (internetselaimesta pääset sivuhistoriaan eli edelliselle sivulle ikkunan ylälaidassa olevasta vasemmalle osoittavasta nuolesta).

Valitsin valikkoriviltä Muokkaa sivua -toiminnon, mutta en haluakaan muokata kyseistä sivua juuri nyt, miten pääsen pois tältä sivulta?
Nim. Esko

Paina hiiren osoittimella vaikkapa jonkin toisen sivun otsikkoa sivuvalikosta. Näin pääset pois muokkaustilasta niin, että edellinen sivu pysyy ennallaan. Vaihtoehtoisesti voit painaa Tallenna sivu -nappulaa, mutta tämä saattaa olla hitaampaa.

Olen sivun muokkaustilassa ja poistin vahingossa jotakin, jonka haluan sittenkin jäävän sivulle, onko tämä mahdollista?
Nim. Tumpelo

Älä paina Tallenna muutokset -nappia, vaan klikkaa hiirellä sivuvalikosta jonkin toisen sivun otsikkoa. Näin pääset sivun muokkaustilasta pois niin, että sivu jää ennalleen.

Miksi videon lataamisessa kestää ikuisuus?
Nim. Kärsimätön
Videotiedosto saatta
a olla todella suurikokoinen, minkä vuoksi lataaminen kestää todella kauan. Pakkaa video pienemmäksi tiedostoksi (ohje sivulla 25) ja yritä uudelleen. Tarpeeksi pienenkin tiedoston lataaminen saattaa tosin kestää useampia minuutteja internetyhteydestä riippuen. Tarkista myös, että videotiedosto on oikeassa formaatissa.
Ohjekoko videotiedostolle: Mielellään alle 5 megatavua (=MT)

Miksi sivulle lisäämäni Pdf-liitetiedosto ei aukeakaan?
Nim. Tietämätön

Pdf-tiedosto saattaa olla liian suurikokoinen, minkä vuoksi se ei toimi. Pakkaa tiedosto pienemmäksi ja lisää se uudelleen. Ohje pakkaamiseen löytyy tämän oppaan Sisällön lisääminen sivuille -osiosta Liitteiden lisääminen -kohdasta sivulta 23.

Lisäsin sivulle liitetiedoston, mutta sivun tallentamisen jälkeen se on kadonnut, mitä teen?
Nim. Apua tarvitseva

Lisää liitetiedosto uudelleen. Jos se katoaa taas, luo uusi sivu eri nimellä ja lisää liitetiedosto uudelle sivulle.

Miksi hiiren osoitin ei liiku, kun olen muokkaustilassa?
Nim. Kysyvä ei tieltä eksy
Jos hiiri ei liiku, kokeile välilyönnin painamista. Tämä auttaa usein.

Miksi en pysty lisäämään kuvaa, tekstiä tai muuta sisältöä, vaikka olen sivulla muokkaustilassa?
Nim. Maija

Sivu saattaa joskus mennä ”lukitustilaan”, jossa et pysty lisäämään mitään. Tähän auttaa yhden välilyönnin lisääminen muokkausalueelle ihan mihin kohtaan haluat.

Enkö pysty luomaan sivua nimellä, joka on ollut käytössä aikaisemmin luodulla ja poistetulla sivulla?
Nim. Tietämätön

Usein uuden samannimisen sivun luominen onnistuu, kunhan vain aikaisempi on poistettu. Aina tämä ei kuitenkaan onnistu, joten sinun tulee keksiä uudelle sivulle toinen nimi.

Lisäsin sivulle ingressin ja tallensin muutokset, mutta tallennuksen jälkeen sivulle kuuluva oikeanpuoleinen sivuvalikko on hypännyt tekstiosan alapuolelle sivun ala- laitaan, mitä teen?
NIm. Leena

Kokeile mennä sivun muokkaustilaan uudestaan ja poista ingressimääritys (jätä teksti kuitenkin paikalleen). Tallenna muutokset ja sivuvalikon pitäisi olla kohdillaan. Mene uudelleen sivun muokkaustilaan ja määritä ingressi uudelleen. Tallenna muutokset ja sivuvalikon pitäisi olla edelleen oikealla paikalla.

Miksi en saa ingressiä poistettua, vaikka valitsin ingressiosan ja klikkasin Poista muotoilut -nappia?
Nim. Maija

Kokeile uudelleen. Jos ei vieläkään onnistu, yritä Poista muotoilut -napin sijasta kaksoisklikata Ingressi-nappia (eli painaa hiiren vasemmanpuoleisesta napista kaksi kertaa nopeasti peräkkäin).

Lisäsin sivulle kuvan, mutta se onkin liian pieni, mitä teen?
Nim. Sakari
Sinun tulee lisätä kuva uudelleen Vaihda-napin avulla ja määrittää kuvan koko suuremmaksi jo kuvan lataus -ikkunasta. Jos kuva on täysleveänäkin liian pieni, kuva täytyy muokata alkuperäisestä kuvasta suuremmaksi kuin aikaisemmin pakkaamasi versio kuvasta.