Lehden tekeminen

Miten saan taulukon scirubseen? Elina

En löytänyt oppaastakaan mitän taulukkoon liittyvää. Sen sijaan testasin kuvana laittamisen ja onnistui. Eli ensin excell pdf:ksi (macilla kohdasta print, pdf) ja sitten pdf tallennettuna jpegilla. Tulos oli hyvä. Pelkkä pdf ei minun yhden kerran testauksella tullut näkyviin scribuksessa



Miten yhdistän scribuksella taitetut julkaisun sivut yhdeksi tiedostoksi macillani?
Nim. Yhteistyössä on voimaa

 MacProlla /Leopardilla se onnistuu vaivattomasti. Avaat vain vetopalkit pdf:stäsi esikatselussa ja sitten hinaat sivut yhdeksi tiedostoksi. MacBookilla/Tiikerillä se onnistuu Automator-ohjelman avulla. Avaat Automatorin ja siirrät työnkulkuun hinaamalla Finderista ne tiedostot, jotka haluat yhdistää ja siinä
järjestyksessä, kun haluat ne. Tämän jälkeen aktivoit pdf:n ja sieltä yhdistä pdf-sivuja.
Tämän jälkeen vielä aktivoit esikatselusta kohdan Avaa esikatselussa. Ja sitten vain suorita! Muista tallentaa koottu pdf uudelleen, sillä muuten se piiloutuu Automatorin syövereihin. Huomaa, että joissain versioissa esikatselu on kuvat nimisenä.



Miksi en pääse scribuksen internetsivulle?
Nim. Aloittelija

 Kun avaat selaimen, se aukaisee automaattisesti "kotisivusi" eli sivun, joka on määritelty internet-asetuksissasi aloitussivuksi. Sinun täytyy ensiksi pyyhkiä osoiteriviltä vanha osoite pois maalaamalla osoiterivin teksti kokonaan, ja kirjoittaa nyt www.scribus.net. Maalata voit vetämällä hiiren osoittimen osoiterivin ensimmäisestä kirjaimesta viimeiseen, hiiren painike alas painettuna. Maalaus on onnistunut, kun kaikki kirjaimet ovat yleensä sinisen värialueen alla.

Ongelma voi olla myös internet-yhteydessäsi, jos selain sanoo, ettei verkkoon tai palvelimeen saada yhteyttä. Kokeile talloin käynnistää modeemisi uudelleen; ota modeemin virta pois päältä ja laita takaisin päälle. Jos yhteys ei vieläkään muodostu, tarkista, että modeemin ja tietokoneen välinen piuha on kunnolla kiinni. Jos käytät langatonta nettiä, käynnistä internet-yhteys uudelleen niin kuin aina olet sen käynnistänyt.

Scribuksen tai Ghostricriptin lataaminen ei onnistut, miksi?
Nim: Kömpelö

Jos olet odottanut latauksen loppuun, eikä mitään tapahdu, tarkista tietokoneesi työpöytä. Ohjelma on todennäköisesti tallentunut sinne ilman erillistä i1moitusta. Jos näin ei ole, poista kaikki tiedostot, jotka olet ehkä jo onnistunut lataamaan, ja aloita kärsivällisesti alusta.
Jos tietokoneesi sanoo yrityksistäsi huolimatta latauksen epäonnistuneen, se voi johtua palomuuristasi eli virussuojauksestasi. Ota yhteys suojauksesi asentajaan. Hän osaa ehkä kertoa kyseiseen suojaukseen liittyvistä asennuksen estoista. Suojauksesi torjuu kaiken tuntemattoman materiaalin, ja koska koneesi ei tunnista ohjelmaa, sen lataus estetään.
Jotta pystyt lataamaan ohjelmia koneellesi, sinun täytyy olla kirjautuneena sen pääkäyttäjän tunnuksilla.

Koneeni päätti kaatua monen tunnin työn jälkeen, mitä teen?
Nim: Ahdistunut

Tietokoneiden "kaatumista", eli ohjelmien äkillistä sulkeutumista tai toimimattomuutta, tapahtuu valitettavan paljon. Sen takia on hyvä tallentaa taittotiedosto aina, kun on lisännyt uuden elementin tai muokannut vanhoja. Alkuperäiset tekstitiedostot tulee myös sääsää silta varalta, että taittotiedosto katoaa bittiavaruuteen. Otathan myös kopioita työstettävästä tiedostosta säännö1lisesti, ja tallenna ne eri kansioon kuin alkuperäinen.


 En saa kirjoitettua tekstikehykseen, mitä teen?
Nim: Pitääkö tämän olla näin vaikeaa?

Jos olet klikannut tekstityökalua ja sen jälkeen tekstikehystä, kirjoittamisen pitäisi onnistua. Mikäli se ei silti onnistu, kannattaa klikkailla tekstikehyksen ymparöimää aluetta ja tekstityökalua vuorotellen. Jossain vaiheessa kone taas suostuu yhteistyöhön. Tosin Mac-koneissa tekstin joutuu muokkaamaan aina kohdasta "Muokkaa"- ”Muokkaa tekstiä ...


Hakemani teksti on täynnä erikoismerkkejä ja näyttää omituiselta
Nim: Avuton

Jutut lehteen kannattaa kirjoittaa raakamuodossa. Jos joku lehteesi kirjoittava on kuitenkin tehnyt jutun jossain erikoisemmassa tekstimuodossa, Scribus ei välttämättä suostu tulkitsemaan sitä. Jutut kannattaa muuttaa .txt-muotoon, jolloin toimivuus on taattu.

Miksi lisäämäni kuva ei näy?
Nim: Epätietoinen

Klikkaa kuvakehyksen rajaamaa aluetta hiiren· oikealla painikkeella (Mac-koneissa klikkaa valikkoriviltä "Kohde") ja liikuta kursoria kohtaan "Kuva näkyvissä". Tekstin edessä tulee olla ruksi, jotta kuva näkyy. Mikäli ruksia ei ole, klikkaa edellä mainittua tekstiä, ja kuva näkyy.

Miksi en pysty hakemaan tekstiä?
Nim: Avuton

Tarkista, että tekstikehys on valittuna. Valitse ylhäältä nuolen kuva ja klikkaa tekemääsi tekstikehystä. Nyt laatikko on valittuna. Kokeile uudelleen. "Tiedosto"-"Tuo"-"Hae tekstiä".

Miksi en pysty muokkaamaan tekstikehyksen kokoa?
Nim: Maija

Katso onko tekstikehys lukittuna valikkorivin kohdasta "Kohde". Tekstin "Koko on lukittu" edessä ei saa olla ruksia. Linuxissa paina hiiren oikeaa painiketta ja katso, ettei "Lukitse kohteen koko" ole valittuna.

Mihin katosi aiemmin lisäämäni kuva?
Nim: Raili

Jos olet siirtänyt kuvatiedostoa kansiosta toiseen sen jälkeen, kun olet lisännyt sen Scribukseen, kuva ei enää näy. Ongelma korjaantuu, kun haet kuvan uudestaan sen nykyisestä sijainnista.


En pääse käsiksi kuvan päällä olevaan tekstiin/tekstin päällä olevaan kuvaan, mitä teen?
Nim: Johan

Scribuksessa voi laittaa useampia elementtejä, esimerkiksi tekstiä ja kuvaa, päällekkäin. Alempana olevaan elementtiin pääsee kasiksi klikkaamalla päällimmäistä kehystä hiiren oikealla painikkeella, ja valitsemalla sieltä "Kerros"-"Vie alimmaiseksi". Mac-koneissa klikkaa päällimmäistä kehystä, ja valitse valikkoriviltä "Kohde"-"Kerros"-"Vie alimmaiseksi". Nyt kun klikkaat elementtipinoa uudestaan, ensimmäisenä aktivoituu se, joka oli äsken alimmaisena. Kerroksia voi vaihdella aina tarpeen mukaan.

En pysty muokkaamaan valmista scribukseen ”tuo”tua sivua, miksi?
Nim: Enkö milloinkaan opi?

Ei hätää. Klikkaa sivulla oleva materiaali aktiiviseksi ja joko klikkaa hiiren oikeaa näppäintä ja valitse "Pura ryhmitys" tai valitse ylävalikosta "Kohde" ja "Pura ryhmitys". Kun käytät Linuxia, teksti ei ryhmity automaattisesti

Olen taittanut jo koko lehden, mutta yksi juttu unohtui, mitä teen?
Nim: Hätääntynyt

Näin käy usein. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa: joko keksit jostain neljä sivua lisää materiaalia, jotta sivumäärä pysyy jaollisena neljallä monistusta ajatellen. Toinen vaihtoehto on tiivistää muita juttuja pienempään tilaan esimerkiksi kuvia vähentämällä tai fonttikokoa pienentämällä. Tällaisen tilanteen voi ennalta ehkaistä tekemällä sivusuunnitelman (katso sivulta 18) ja pitämällä piikkiä lehteen tulevista jutuista (eli tulostamalla aina kirjoitetut tekstit ja kuvat ja laittamalla ne ”piikkiin”).


En osaa luoda kansiota
Nim: Tumpelo

Uuden kansion saat luotua Windowsiin klikkaamalla hiiren, oikeaa painiketta, valitsemalla "Uusi" ja siitä avautuvasta lehdykästä "Kansio". Macissa saat luotua uuden kansion valitsemalla Näyttön yläreunasta "Arkisto" ja "Uusi kansio". Nyt työpöydälle ilmestyy "Nimetön" kansio, jonka voit nimetä uudelleen klikkaamalla hitaasti kaksi kertaa sen nimeä.
Luo vielä toinen kansio teksteillesi ja toinen kansio kuvillesi. Eli paina vasen hiiren painike alas siirrettävän kansion päällä, ja pidä hiiren nappain alhaalla. Liikuta nyt kansio sen kansion päälle, jonne haluat sen laittaa, niin, että kansion väri hieman vaihtuu. Päästä irti ja kansiosi katoaa haluamaasi kansioon. Voit myös avata sen kansion, johon haluat kansion viedä ja raahata sen jo aukinaiseen ikkunaan.
Kun luot kansioita, ala käytä aakkosia tai erikoismerkkejä. Se saattaa sekoittaa ulkomaalaisvalmisteisen Scribus-ohjelman.