Talkoopäiväkirja, loppuvuosi 2009

  Keskiviikko 30.12.2009


Vuoden viimeinen työpäivä. Esittelykalvot on uudistettu ja laitettu nettisivuille, katso tästä. Maija kirjoitti monta talkootarinaa, joissa kokemukset pysyvät muistissa, hiljainen tieto tulee näkyväksi ja koostetaan oppeja tulevia luotsikoulutuksia varten.


Minna taittoi tarinoita scribuksella. Minä täydensin talkootilastoja eli kokosin dokumentointiaineistoa, sillä nyt taas katkeaa raportointijakso. Ei tosin päässyt tekemään mitään sähköiselle lomakkeelle, koska se on toistaiseksi pois käytöstä alueellisen organisaatiomuutoksen vuoksi. Mutta ovatpahan tiedot ainakin koottuna, että ne voi laittaa eteenpäin mahdollisimman nopeasti. Tekemisen ohessa keskustelimme talkooprosesseista ja vieläkin olevasta yksinkertaistamisen tarpeesta. Yksissä talkoissa ei kovinkaan paljon pystytä muuttamaan ihmisten vanhoja toimintamalleja, mutta jos pystyisimme edes "hoksauttamaan" ihmisiä, he saattavat ajan myötä muuttaa tekemisen tyyliään. Hoksauttaminen ei kuitenkaan tapahdu mitenkään muuten kuin mahdollisimman yksinkertaisella tekemisellä.

Rovaniemelle tuli talkootilaus, jota lähdimme konkretisoimaan. Jo kolmannen kerran kävi niin, että yksissä talkoissa mukana ollut ihminen "hoksautui" ja tilaa talkoot jollekin muullekin yhteisölle.



Liisa



Tiistai 29.12.2009



Nettioppaan vedos tuli aamulla sähköisesti, kansikuvaa muokattiin vielä. Virve ja Johanna olivat hommissa. Itse lähdin hakemaan Verkkokauppa.com:ista ulkoista kovalevyä, tarpeeksi isoa, että saamme talkoissa tehdyt videot talteen.

Samalla ostin jatkojohtoja tykkeihin, koska tykkien omat johdot ovat todella lyhyitä. Miksiköhän? Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että hyvin usein tykin pitäisi olla vähän etäämpänä tietokoneesta, mutta lyhyt johto ei anna myöten. Nyt antaa. Minnakin tuli taittamaan talkookertomuksia.



Maanantai 28.12.2009



Joulu takana ja muutama työpäivä ennen vuoden vaihtumista. Paperihommia, että saadaan tilasto- ja talousasiat täsmäämään raportointia varten.

Maija tarkensi talkooaineistoja, Minna taittaa talkookertomuksia. Pohdimme porukalla, millaiset yhteisöt saattaisivat olla kiinnostuneita talkoista. Keravan luotsikoulutuksesta Olli on tulossa tammikuun talkoisiin luotsaamaan, mikä on tosi hienoa.



Liisa

 


Jouluiloa! Tutkaillaan maastoa... Rovaniemellä on jo lunta! Onko Tietotaitotalkoot kuin harvinainen orkidea? Vaiko onko kyseessä luotsimetafora? Juna on hyvä ja kestävän kehityksen mukainenliikenneväline. Junassa on kiva työskennellä - kunhan yhteys toimisi Ruoka ja sen tekeminen ja tarjoilu jaksaa puhuttaa koko ajan Ääntä editoitiin yhdessä tykin avulla. Tunnelma oli tiivis. Evon maisemaa syysasussa. Tiistai 22.12 Pyryttää...

 Eilen oli meitä monta täällä ja ilahduimme kaikki suuresti Robertin käynnistä! Kiitos!

Tänään paikkaamme Johannan kanssa talkootuotoksia, lyhennämme Puhelinrinki-videota - Johanna lyhentää ja minä katselen sekä kirjoittelen tarinoita. Videon editointi on tarkkaa puuhaa ja sitä pitäisi tehdä koko ajan, että editointi pysyisi hyppysissä. Johannakin ajatteli ääneen, että miksi
 tätä pitää koko ajan säätää, vaikka pitäsi mennä ihan tosta vaan. Mutta niin se on, ellet käytä jotain ohjelmaa koko ajan, vaan välillä on kuukauden tauko, niin taas pitää katsoa, miten se menikään. Onneksi meillä alkaa olla jo oppaita - Nettiopas on painossa ja Video-opasta ruvetaan työstämään tammikuussa, mutta Scribus-opas ja Audacity-opas ovat valmiita. Kun on joskus tehnyt, niin opas helpottaa tavattomasti jokaista, joka tekee näitä hommia harvakseltaan. On hyvä, jos oppaan tekijä ei ole  kyseisen ohjelman ammattikäyttäjä, sillä silloin usein unohtaa aloittelijan vaikeudet. Oppaissa on hyvä olla myös paljon kikkoja ja vastauksia kysymyksiin. On tärkeää, että oppaat ovat kirjasina, niitä on helppo selata, ja tehdä sivumerkintöjä. Päivitykset voivat sitten olla netissä, ja sieltä voi siirtää vaikka irtolehtisinä oman oppaan väliin.

Tämän vuoden talkoot on pidetty ja tunnelma on aika mukava, tavoitteet on saavutettu ja talkoot ovat osoittaneet

 voimansa. Paljon on opittukin. Esimerkiksi nettisivujen teko pitää alkaa vielä helpommin kuin tähän asti ja tyytyä vaikka vaatimattomampaan, mutta tarpeelliseen sisältöön. Tärkeintä on, että talkoissa sitoudutaan sivujen ajantasalla pitämiseen. Uskon, että nettiopas tuo päivittämiseen tarpeellisen työkalun.

Luotsikoulutus sujuu myös hyvin ja kokemuksista voi ottaa oppia seuraavan koulutukseen järjestämiin. Luotsien tarve tulee olemaan suuri vuonna 2010 ja tarvitsemme vielä uusiakin keinoja luotsien kouluttamiseen. Ideat muhivat päässä ja toivottavasti kypsyvät joulukinkun myötä...

Hyvää ja rauhallista Joulua kaikille toivottaa Tietotalkooväki!
Maija


Perjantai 18.12.2009

 Susanna kävi Eerikinkadulla ja keskustelimme talkoista ja niiden tutkimisesta. Kolme ajankohtaista pohdittavaa asiaa nousi keskustelussamme esiin.

1) Elämmekö pistäytymisyhteiskunnassa? Onko niin, että usein työnteko on vain lyhyitä keskusteluja eri yhteyksissä, omien mielipiteiden esilletuomista, vaikka aina ei edes ymmärrä kokonaisuutta, mistä keskustellaan?
 Tämä tapahtuu usein sekä fyysisesti että virtuaalisesti. Jääkö tästä riittämättömyyden tunne, sainko mitään aikaiseksi? Vaikuttiko tämä johonkin? Talkoissahan tärkeä periaate, hyvä käytäntö, on valmiiksi saamisen periaate. Pistäytymällä ei valmista tule, tulee vain monta ideaa ja monta aloittamatonta työtä.  Olen aiemmin monia kertoja pitänyt tulevaisuusverstaita, joissa on kysytty onnen pieniä hetkiä. Ei sellaista tilaisuutta, missä ei olisi ykkössijalle noussut jonkin työn valmistumisen tuoma onnen tunne. Vaikka on väsynyt, niin on tyytyväinen. Näitä hetkiä tulee jokaisessa talkoossa kaikille!

2)  Edellisestä keskustelusta seuraakin heti, eikö myös yhteisöissä voitaisi kiertää talkoiden tapaan pitämällä tulevaisuusverstaita, luomalla yhteisiä kylä-, harrastuspiiri-, vaikuttamisyhteisö jne visioita? Koimme Susannan kanssa tämän tarpeelliseksi, sillä vuoden kokemuksemme perusteella diagnisoimme yhteisöt aika usein lopunalkua odottaviksi. Miten käy kansalaisyhteiskunnan ellei yhteisöjä enää ole? Jos nuoret eivät koe yhteisöllistä toimintaa tärkeäksi ja haluttavaksi voi syynä olla yhteisön vanhentuneet toimintamallit: kokoukset, pöytäkirjat, sihteerin työt jne. sekä yhteisön tavoitteiden ja tarkoituksen irtaantuminen nykypäivän todellisuudesta. Jospa toimintamallia muuttamalla sekä tavoitteita tarkistamalla saataisiin uutta verta kansalaisyhteiskuntaan? Työkaluina muutosprosessissa toimisivat sekä tietotaitotalkoot että tulevaisuusverstaat.

3) Ja taas tästä nousi kolmas asia: kuka on kansalainen kansalaisyhteiskunnassa? Onko niin, että koko käsitteen kautta on rupusakki ulkoistettu eliitin elämästä? Jos yhä enemmän huudetaan julkishallinnon puolelta vapaaehtoisia toimijoita huolehtimaan ympärillään olevista asioista, niin eikö tällöin kansalaisyhteiskunnan jäseniä ole kaikki? Eli jokaisen tulisi tehdä vapaaehtoistyötä. Näinhän ei nyt ole ja näin osa saattaa nuutua työtaakan alle ja samalla tulee näkyviin se  kuva, että yhteisöissä toimiminen on raskas velvollisuus. Velvollisuus on kuitenkin vanhanaikainen käsite  monen uusliberaalin mielestä ja näinpä eliitti sulkeekin itsensä pois tästä tuiki tarpeellisesta työstä...

Maija


Torstai 17.12.2009

Pikkujoulutunnelmia. Joimme porukalla glögit, postitimme viimeisiä joulukortteja, mietimme kevään itk-päivien osallistumisia (meidät on hyväksytty moneen "lokeroon" ja nyt pohditaan miten hyvin rahkeemme riittävät...),
Oulun Myllyojan talkoosivujen viimeisiä virityksiä sekä kuvagalleriaan ja tuotoksiin liittämistä. Raportin täydentämistä ja tarpeellisia paperitöitä, että joulunaikana ei tarvitse kauheasti työasioita miettiä. Lunta satelee jouluisesti ja pakkastakin onihan riittävästi, taitaa tulla valkoinen joulu jopa tänne pääkaupunkiinkin. Minna viilaa nettioppaan viimeisiä kommentteja.

Liisa

Keskiviikko 16.12.2009

Tehtiin tehtävälistaa itselle ja joululomalla töitä tekeville luotseille, sillä tekemättömiä hommia löytyy: on nettisivujen "jalostamista", videoiden tekemistä, oppikirjojen toimittamista, esittelymateriaalien koostamista ja monia hallintoasioita, joita on saatava tehdyksi, sillä vuodenvaihteessa katkeaa taas raportointijakso ja maksatushakemuskin on tehtävä.
Tusse kommentoi nettioppaan käsikirjoitusta fiksulla tavalla verkossa, mutta meidän ohjelmissamme on eri versioita, jotka eivät näyttäneet kommentteja ollenkaan tai näyttivät ne vähän eri tavoin. Opiksi tämäkin, sillä testasimme juttua eri koneilla ja eri päivityksillä.
Tulevien talkoiden aikatauluja haarukoidaan. Kysyntää tuntuu olevan...

Liisa

Tiistai 15.12.2009

Eilen oli palaveri kumppanimme Tussen kanssa. Kävimme läpi nettiopasta ja nettisivujen kehittelyä. Huomasimme mm. että aikajärjestelyt on helppo tehdä verkkoviestimen lomakesivulla. Samoin päätimme tehdä tästä eteenpäin talkoolaisten osallistumistiedot nettilomakkeella.

 Se on talkoolaisten helppo täyttää, siitä saadaan heti myös excell.taulukko ja tulostetun version voi myös allekirjoittaa. Ellei ole tulostinta mukana, niin kerätään vain allekirjoitukset eri papaerille. Tämä tietty edellyttää, että talkoopaikalla edes nettitikku toimii moitteettomasti! Koska näin ei aina ole, mm pohjoisessa pitää oikein etsiä kuuluvuusaluetta, niin mukana pitää olla myös paperilla tyhjiä lomakkeita.  Tusse esitteli meille myös TeamWieverin, jonka avulla on tosi näpsä vertaisopettaa etänä ohjelman käyttöä tms. Nyt demossa Mikael näytti meille, miten uutiskirje tehdään. Me näimme hänen työpöytänsä. Kyselinkin, että onko mahdollsita, että esim. Mikael pääsisi minun työpöydälleni ainakin näkemään, mitä teen ja kertomaan, miten etenen. Jos oikein ymmärsin, niin tämä vaatii minulta client-oikeuden ohjelmaan ja se taas maksaa. Mutta talkoohengessä pitäisi olla niin, että luotsi pääsee näkemään tekijän sivun ja etäneuvomaan häntä. Tästä olisi varmasti apua yhdelle sun toiselle, joka taistelee vaikkapa taulukko-ohjelman kanssa, saada tarvittaessa esim 10 minuutin opastus. Kyllä tästä moni olisi valmis maksamaankin. Eli näin talkookokeilu ja kehittäminen, kehittää myös uusia yritysideoita.

On helppo toimia opettajana ja ohjaajana, jos opastaa vain omien, koettujen ohjelmien tekoa ja omalta koneelta! Mutta tällöin jää oppilaalta omakohtainen käsi käsittää-oppiminen kokematta ja oppi voi mennä kuin vesi hanhen selästä!    Päinvastainen tapa, jolloin ollaan opastettavan koneella ja opastettava painelee näppäimiä ja ohjaaja vain suullisseti neuvoo tai näyttää käden kuvalla, mitä pitää tehdä, olisi varmaan paljon tehokkaampaa oppimista. Mutta tässä ohjaaja ottaa riskin, että hän ei ehkä osaakaan! Kuka uskaltaa tämän tehdä? No luotsit ainakin! Eläköön luotsihenki!
Maija




Perjantai 11.12.2009


Eilen tulevaisuuden tutkimuksen tonttuväittäjäisissä Juha (ohjausryhmämme pj) väitteli aiheesta: verkko-osallistuminen ja casena Prokunta -toiminta. Juha siteerasi Niemisen tutkimusta, jonka mukaan kansalaisten osattomuuden tunteeseen verkko ei tuo ratkaisua. Vastaväittäjänä kyselinkin, voisiko se johtua siitä, että ihmiset
ovat kuitenkin verkko-osallistumisesssaan aika yksin. Ja yksin on vaikea muodostaa käsitystä asioista, olla jotain mieltä. Sen sijaan, jos keskustelee kasvotusten nähden toisen ilmeet ja eleet (viestinnässähän 80%on oheisviestintää), niin keskustelusta tulee antoisampaa ja voi muodostaa yhteistä käsitystä asioista. Näinhän tapahtui demokratiamme alussa, kun puolueosastoissa keskusteltiin ja tuotiin asioita laajemmalle foorumille.  Jos nytkin olisi enemmän muodissa yhteiset tilaisuudet ja niiden perusteella tehdyt käsitykset ja kannanotot ja ne tuotaisiin verkkoon, niin osattomuuden tunne olisi pienempi, varsinkin jos tuo yhteinen käsitys todella noteerattaisiin jossain päätöksenteon yhteydessä.

Juha näytti myös uunituoreita lukuja siitä, mistä kansalaiset ovat kiinnostuneita sanomaan mieliipiteensä, ja yllätys yllätys yli 60% haluaisi kertoa käsityksiään vanhusten hoidon palveluista. Kuunnellaanko kansalaisia, välittävätkö päättäjät? Pro kunta -kokemusten perusteella päättäjiin vaikuttaminen on työläs prosessi. Eräskin kunnanvaltuutettu oli sanonut olevansa prokunnan kanssa samaa mieltä, mutta kun pojat olivat jo sopineet! Pääsemmekö edes haaveunissamme tuonne poikein sopimiseen mukaan? Siis kansalaiset omine arvoineen. Ketä voimme äänestää, kenelle delegoida omat asiamme, ellei tiedä päättäjien arvoja eikä tiedä ketkä päättävät? Ei ihme jos demokratia on vajeessa. Miten olisi vaalikone, kysyi Juha, missä ensin kysyttäisiin, mitkä ovat arvot, joista ei luovu päätösprosesseissa? Jos näin olisi olisi kansalaisen helpompi delegoida asioita päättäjille. Juha sanoi, että kunnan asioiden selvittäminen on hyvä harrastus, jota monen tulisi harrastaa. Netistä löytää yllättävän paljon taustatietoja, jos jaksaa kaivaa. Ja Juhahan jaksaa.  Prokunnalle it onkin väline, jonka avulla se hoitaa asioita, etsii tietoja, pitää yhteyksiä, tekee lehteä, tiedottaa. Netti ei ole itsetarkoitus,ja esimerkiksi nimenomaan yhteinen fyysinen tila on  elintärkeä kohtaamispaikka.

Tietotaitotalkoot antaa eväitä yhteisölle toimia prokuntapalvelujen tapaan, oppia käyttämään tietotekniikkaa omista lähtökohdista hyväkseen.

Maija

Hienoja ajatuksia, Maija, ja tulivat ainakin osoittain todeksi Myllyojan asukastuvalla, jossa tehtiin todella innokkaasti nettisivuja yhdessä. Paikalla kävi myös Oulu-paikallislehden toimittaja ja valokuvaaja, ja heidän kanssaan keskusteltiin samantyyppisiä osallistumis- ja yhdessä tekemisen asioita kuin Maija pohdiskeli. Saatiin talkoissa paljon aikaan valmiita sivuja, ja vielä enemmän pohdiskeltiin, mihinkohtaan mikin sivu oikeasti kuuluisi ja mitä tekstejä pitäisi tehdä lisää. Moneen kertaan sanottiin ääneen, että omille jutuilleen, teksteilleen ja jopa nettisivuilleen tulee "sokeaksi", mutta kun joku ulkopuolinen kysyy olennaisen kysymyksen, havaitsee itsekin, mistä kenkä puristaa. Myllyojalaiset olivat tosi innokkaasti hommassa mukana molemmat päivät, kiitos kaikille osallistujille. Talkoita ja asukastuvan toimintaa esiteltiin toimittajalle ja kuvaajalle, erityistä painoa pantiin pisteytykselle ja pohdittiin, että se on hieno demokratian työkalu, jos se vain otetaan laajaan käyttöön. Sillä päästäisiin mukaan "poikien sopimiseen", tai saataisiin poikien sopiminen meidän kaikkien avoimeksi sopimiseksi...
Nyt odottelemme junaa Oulun asemalla, junan lähtöön on vielä toista tuntia aikaa. Onneksi tulimme ajoissa, sillä saimme junan viimeiset pc-paikat. Lemmikkieläinvaunussa olisi ollut vielä pari paikkaa, ilman pc.tä.

Liisa

Torstai 10.12.2009

Myllyojan talkoot hyvässä käynnissä. Kaupassa käytiin ja ruoka on valmistumassa.
Kolme ryhmää tekee  asukastuvan uusia sivuja, valmistakin alkaa jo tulla ja puheensorina kertoo, että ideoita lentää...
Harmaan monet sävyt



Keskiviikko 9.12.2009

Olemme Johannan kanssa junassa matkalla Ouluun pitämään nettitalkoita Myllyojan asukastuvalle kahdeksi päiväksi. Hoidettiin taas pätkä byrokratiaa kuntoon eli laskuja maksatukseen.
Tänään oli hyödyllinen palaveri puhelinringin talkoiden pohjalta Makkosen Matin kanssa, kokeiltiin heti ryhmäpuhelua. Puhuttiin enemmänkin talkoista ja uskon, että pidämme vielä keskustelun seurauksena talkoot pohjalaisella koululla. Lisäksi Minna viilasi viimeisiä oikolukuja nettioppaaseen ja saatiin joulutervehdykset kuntoon. Jännitin lisäksi koko päivän hammaslääkäriä, onneksi tilanne kääntyi hyvään suuntaan eikä operointia tarvittu. Hukkaan meni hyvät jännitykset...Mainitsen vielä, että tiistaina palaveerasimme Hetkyn ja Presstekin (Tekniikan toimittajat) kanssa, ja siitäkin keskustelusta toivon olevan seurauksena talkoita.

Liisa


Maanantai 7.12.2009

 Ehtimisen ongelma: miten ehtiä byrokratiaa, konseptin kehittelyä, tutkimusta, markkinointia ja itsensä kehittämistä talkoiden pitämisen lisäksi? No ihan helposti, jos osaa priorisoida: Liisa organisoi uusia talkoita ja pitää niitä ja hoitaa byrokratiaa ja minä yritän oppia joka talkoista ja kirjata oppia ylös, osallistua erilaisiin tilaisuuksiin, puhua viestintävalmiuksista jne.

Toki nämä tehtävät menevät meillä sekaisin ja tuemme toinen toistamme ja Johanna ja Minna osallistuvat ehtimisensä mukaan. Priorisointia sekin, että lähetin sydän verta vuotaen Venäläisen Villelle viestin Sometun Siikaranta tapaamisen vuoksi: "Hei Ville! Nyt näyttää siltä, että resurssimme eivät riitä Siikarantaan osallistumiseen.

Meillä on kahden päivän talkoot Oulussa to-pe ja heti lauantai perään tuntuu liioittelulta, varsinkin, kun ne eivät ole talkoot meidän talkoiden mukaan ja ohjelmaa on paljon muutenkin. Toki siellä oppisi, mutta opittavaakin on niin paljon. Maija"



Koko ajan on tunne, että pitäisi tehdä enemmän, käyttää aikansa tehokkaammin. Jos nytkin tätä kirjoittaessani kirjoittaisin tarlkootarinoita ja tekisin niistä yhteenvetoja, olisinko illalla tytyyväisempi? Tai kirjoittelisin postikortteja? Raportteja? Yhteenvetotaulukoita? Tekisin powerpoint-esityksiä? No teen niitäkin (tai jotain niistä) kohta, tosin puolen tunnin

kuluttua on palaveri Presstekin ja Hetkyn kanssa, tärkeitä sidosryhmiä molemmat..

Joten lopetan löpinät!



Maija



 



Lauantai 5.12.2009

Arkkiatri Risto Pelkonen sanoi tänään tv-haastattelussa, että yli 7-kymppiset ovat tärkeä voimavara vapaaehtoistyössä, he hoitavat omaisiaan jne. Pitää kuunnella YLE- Areenalta tarkemmin hänen sanansa. Mutta mielikuvakseni jäi, että hän totesi kansalaisyhteiskunnan toimivan vanhempien ihmisten voimin ja vanhempien tekevän arvokasta työtä. Samoin hän sanoi että on tärkeää, että eri-ikäiset toimivat yhdessä, kokemus siirtyy ja vuorovaikutus rikastuttaa kaikkia.
maija

Korialla saamme juuri valmiiksi "Ihastuttavat Iitin kylät syynissä" -videon, pituus melkein 8 minuuttia.

Teimme jutun Windowsin MovieMakerilla, koska se oli valmiina näissä koneissa, ja siitä on sittenhelppo jatkaa. Täällä on nimittäin runsaasti kuvattua materiaalia Kymenlaakson maaseudun kylistä, odottamassa editointia, ja nyt oppia on saatu siirtymään tekemisen kautta. Ohjelma jämähti äänen käsittelyn aikana emmekä ymmärtäneet, mikä sille tuli. Teimme kaikki mahdolliset temput, mutta kone vain oli jumissa. Sitten uhkasimme siirtää lopun editoinnin Macille, ja johan alkoi pelittää. Emme ymmärrä, mikä jumin selvitti, tuskin sentään uhkailu, mutta tapausten samanaikaisuus "selitti". Koneiden logiikan ymmärtäminen ottaa välillä lujille...
Johanna laittaa juuri logoja paikoilleen, sen jälkeen on vielä loppukatselu, puuronsyönti ja päätöskahvit.

Liisa


 


Leena editoi, Johanna luotsaa.

Perjantai 4.12.2009


 Liisa ja Johanna ovat Kouvolassa talkoissa ja minä olin aamupäivällä pyöreän pöydän keskustelussa tekniikan kehittämsestä käyttäjän kanssa Käkete-hankkeen tiimoilta. Monta hyvää alustusta siitä, kuinka nyky menetelmillä osataan ottaa jo käyttäjän tuntemukset ja toiveet huomioon. Mutta, mutta jokin askarruttaa ja yritän sitä nyt äänen ajatella.

Lähes aina tekniikan palvelujen ja sovellusten kehityksessä  lähdetään kuitenkin liikkeelle itse tekniikasta. Vaihtoehtoisesti voisimme lähteä liikkeelle elämäntavasta ja katsoa, miten tekniikalla edistetään/estettään ko elämäntapaa. Tosin tähän suuntaaan ollaan menossa, niin ainakin kuvittelin kuulevani. Joskin sitten hetken päästä petyin, kyse oli kuitenkin tekniikan artefakteista, ei esimerkiksi verkossa olevista palveluista ja aina jonkin erityisen tekniikan kehitämisestä. Voi olla, että näin ei ollutkaan, en vain tiedä tarpeeeksi, esitettiinhän keskustelussa mm, esimerkki siitä, kuinka yksinkertaista on ratkaista mm. ongelma siitä, onko silitysrauta jäänyt päälle: laitetaan vain töpseliin ajastin. (Olen tätä kikkaa käyttänyt mökin lämmittimessä jo pitkään, mutta en hoksanut laittaa myös silitysrautaan). Siis oikeastaan on kyse siitä, että teknistä mielikuvitusta käytetään arjessa, ei niinkään uusista vempaimista. Tämän kyllä joku sanoikin. Ja keskustelimme myös uudesta mahdollisesta KÄTSY-palvelusta, vertaiskeskustelusta erilaisten teknisten ongelmien kanssa "selkokielellä".  Tämä me voitaisiin tai on ollut tarkoituskin tehdä näillä sivuilla viestinnän ongelmien kanssa.

Viime viikonlopun talkoiden ryhmäpuhelu vertaiskeskusteluissa on esimerkki tarpeesta syntyneestä sovelluksesta, missä ei tekniikka ole muodikasta. Niinpä itse teknisen ryhmäpuhelupalvelun saaminen tavallisiin puhelimeen on hankalaa.

Tietotaitotalkoissa puolestaa lähdemme siitä olettamuksesta, että teemme jo aiemminkin halutun toteutuksen yhdessä. Näin lähdemme olemassaolevasta tilanteesta ja olemassaolevalla tekniikalla niin pitkälti kuin osaamme. Eli  uusi tekniikka ja uusi kulutus ei näyttele pääosaa, vaan ihmsten välinen vurovaikutus, yhteisöllisyys ja heidän tarvitsemansa viestintä ja itseilmaisu. Vaikka talkootapahtumat antavat hyvä foorumin myös itse tekniiikan käyttöönoton ymmärtämiselle ja käsitykselle siitä, miten ihmiset tekniikka käyttävät, mitä siltä odottavat, emme ole saaneet tekniikan tutkijoita ja kehittäjiä innostumaan mukaan. Meillähän ei ole kohteena yhtä tekniikkaa eikä yhtä tarvetta ja niiden yhteensopivuuden tutkimusta vaan koko elämäntapa ja sen tarvitsema tekniikka.

Hyviä talkoita Kouvolaan!


Maija

Perjantai 4.12.2009

Olemme talkoilemassa Korialla, Pohjois-Kymen Kasvun väen kanssa tekemässä videoita. Editoidaan heidän kuvaamiaan juttuja ja kuvataan niihin uusia juontoja ja välispiikkejä, ei tosin enää tänään kun on jo ihan säkkipimeä.
Kuvaukset tehdään huomenna päivänvalossa, ulkona. Aikaa tuhraantui kaseteille kuvattujen aineistojen siirtämisessä koneelle, mutta aika käytettiin talkoiden markkinointiin, sillä Kasvun alueella on paljon hienoja, kunnostettuja seurataloja, joissa on hyvät keittiöt, ja kylillä on paljon tarvetta nettisivujen, julkaisujen ja videoiden tekoon. Taitaa sana lähteä leviämään, ja Kasvun porukoiden näpeissä ovat aktiiviset kymenlaaksolaiset kylät ja yhteisöt.

Eilen illalla olimme Maijan kanssa kumppanimme ja vuokraemäntämme Maaseudun Sivistysliiton pikkujoulussa, ja taisimme saada muutamat talkoot eteenpäin. Lisäksi kehittelimme videoista hienoa ideaa, jota lähiaikoina kehittelemme eteenpäin, ja uskon siitä tulevan aika mainion jutun. Siitä tarkemmin tuonnempana, kun idea kypsyy paremmin.

Editointimme on täydessä vauhdissa, äänen tasot heittelevät melkoisesti, mutta eiköhän asiaan löydy ratkaisu. Johanna pistää kuvia kuvagalleriaan...

Liisa







Torstai 3.12.2009 kello 1.48


Muutama ajatus, joka vaivaa mieltäni eikä näin täyskuun aikaan anna unnen tulla...

1) Ikäkysymys askarrattaa edelleen. Ymmärrän, että tässä ESR- hankeohjelmassa katsotaan yli 65-vuotias kohteena liian vanhaksi ja että ikääntynyt ihminen tarkoittaa tässä ohjelmassa yli 55-vuotiasta työikäistä, eli siis alle 65-vuotiasta. Se on ohjelmajulistuksen liitteessä kerrottu ja siis etukäteen tiedetty ja noudatettavaksi tarkoitettu. (Kiitos Ollille hyvistä vastauksista).

Miten tulisi menetellä, että tulevaisuudessa asiat olisivat toisin? Kansalaisyhteiskunta lepää paljolti juuri yli 65-vuotiaiden varassa ja he tarvitsevat ja haluavat tietoteknisiä taitoja. Yhteiskunnan sosiaalinen pääoma lepää paljolti juuri eläkkeelle siirtyneiden varassa ja he tekevät mm. vapaaehtoistyötä (kuten puhelinringissä yms). Täytyy keksiä keinot, miten tämä työ lasketaan myös työksi mm. it-opetuksen reunaehtoja määriteltäessä. Kun yhteisöjen viestintätaitojen tulee olla kaikkien jäsenten taitoja, niin yhteisöllinen oppiminen on tällöin a ja o. Jos yhteisöstä nyt otetaan pois yli 65-vuotiaat, niin silloinhan kaikki jäsenet eivät saa uusia taitoja, vaan on ylläpidettävä monenmoisia viestintätapoja, mikä ei eina ole tehokasta eikä mielekästä. Eikä siihen ole edes resursseja. Seurauksena on yhteisöjen toiminnan kuihtuminen ja sosiaalisen pääoman surkastuminen.

2) oikeastaan suoraan edellisestä seuraa myös mietteitä yhteisöllisestä oppimisesta. Kai Hakkaraisen oiva luento maanantai-iltana tulevaisuuden tutkimuksen seuran vuosikokouksessa antoi monta virikettä tarkastella yhteisöllistä oppimista (luennon ensimmäinen tunti tulee seuran sivulle kalvoineen lähipäivinä, www.futurasociety.fi).
Muutamia muistikuvia luennosta:
Hakkarainen totesi mm. että jo tunnin yhteinen työskentely antaa tiedon siitä, mitä toinen osaa, kyse on transaktiivisesta muistista.  Meillähän tietotaitotalkoissa yhteinen työskentely kestää 12 tuntia!
Edelleen hän totesi ihmisen olevan biologisesti kulttuurinen, äärisosialinen ilmiö. Yhdessä tekeminen pohjautuu tähän perusilmiöön. Hyperkollektiivisuus erottaa ihmisen muista olioista, ihminen on luotu opettamaan ja opettaessa oppii parhaiten. Talkoot perustuvatkin juuri ajatukselle, että jokainen on toisensa opettaja ja yhdessä syntyy jotain enemmän kuin jos jokainen tekisi yksin.
Hakkaraisella oli käsite: Improvisoiva yhteisöllisyys (Group Gennis (Sawyer, 2007). Tätä varmaan kannattaa pohtia Susannan kanssa lisää.  Kollektiivinen älykkyys, jota yhteisö voi kantaa, kehittyy koko ajan yhdessä.  Olenkin ajatellut keinoja, joiden avulla talkoohenkeä voisi puhaltaa yhä uudelleen luomaan kollektiivista älykkyyttä....
Erityisen milenkiintoinen oli Hakkaraisen kertomus siitä kuinka he ovat Helsingin Ylipistossa luoneet tohtorikoulutuksen käyttöjärjestelmän kymmenen vuoden uurastuksella ottaen käyttöön kollektiivisen oppimisen mentelmiä ja käytänteitä.  Tästä heräsi heti ajatus viestintäleireistä tulevaisuuden  yhteiskunnan käyttöjärjestelmänä, jota on kehitetty 20 vuoden ajan. Täsäs käyttöjärjestelmässä viestintä ja tietotekniikka ovat välineinä toteuttaa yhteisöllisyyttä ja yhdessä oppimista arjessa. Tietotaitotalkoot ovat tästä käyttöjärjestelmästä kehitetty uusi yhteisön omaan tarpeeseen tuleva toimintamalli/käyttöjärjestelmä, missä tietotekniikan avulla luodaan uusia artefakteja, videoita, lehtiä. kuunnelmia, kirjoja, nettisivuja, kuvakertomuksia, ruokia, kattauksia jne.
Nämä ajatukst varmaan tarkentuvat, ehkä muuttuvatkin, kun yhdessä katselemme ja kuuntelemme Kain esitelmän sekä testaamme ajtuksia aina uusissa talkoissa.
Mutta nyt: Hyvää yötä!
maija



Tiistai 1.12.2009

Kouvolan talkoiden sopimista, postikortin tekemistä ja muita käytännön asioita.
Samalla keskustelimme erilaisista käyttöliittymistä, joista Maija oli kuullut hyvän alustuksen. Tietotaitotalkoot on yhdenlainen käyttöliittymä, kuten myös viestintäleiri. Maija kirjoittaa tästä teemasta lisää...

Liisa


Maanantai 30.11.2009

Paperihommia, kuten aina kk:n viimeisenä päivänä. Uskomattomasti kuluu aikaa kaikenlaiseen lomake- ja paperirumbaan! Hyviä keskusteluja Lehmirannan talkoiden havainnoista ja "jälkiviisauksista".
  Oulun talkoiden yhteydenpitoa ja postikortin tilaamista. Olimme yllättyneitä, että saimme viime viikolla omakuvapostimerkit joulutervehdyksiimme talkoiden parhaista käytännöistä. Palvelu oli ihan superia, merkit tulivat kahdessa päivässä vaikka nettisivulla luvattiin kahdessa viikossa. Nyt tehdään vielä postikortti...

Liisa


Sunnuntai 29.11.2009

Viime viikolla kirjoittelin vanhojen talkoiden kertomuksia luotsityön näkökulmasta ja kertomusten loppuun ajatuksia siitä, mitä opittavaa, mitä parannettavaa. Perjantain ja lauantain ” puhumalla paras” -videotalkoissa keskustelimme kahvitauolla jälkiviisaudesta. Oli jotain, josta totesimme, että olisi pitänyt tehdä niin ja niin ja siihen joku tokaisi sitten, että jälkiviisautta! No niinpä tietenkin. Ensimmäiseksi tulee minun mieleeni sanasta jälkiviisaus halveksuva tunne. Mutta eihän se niin ole! Ellemme jälkikäteen puhuisi ja punnitsisi tapahtumaa, olisi jälkiviisaita, niin emme varmaan mitään osaisi seuraavalla kerralla tehdä paremmin, vaan toistaisimme samoja virheitä.

Jälkiviisaus onkin oiva tapa tuoda ongelmia esiin - ja parannusehdotuksia. muuttaa hiljainen tieto näkyväksi. Itse asiassa on kyse konseptin kehittämisestä kerta kerran jälkeen paremmaksi. Tällä oli joku nimikin ja hyvä kuvakin, jonka Susanna keväällä näytti, oli saanut Linturin Hannulta. Luulen, että tallensin sen työpöydälle, pitää huomenna etsiä.



Toinen ajatus samassa pöytäkeskustelussa viritti paljon puheenvuoroja: Moite tai valitus on itse asiassa huonosti muotoiltu parannusehdotus. Olin tämän lauseen kuullut sosiaaliturvan päivillä Rovaniemellä joitakin vuosia sitten. Mutta tuotuna tähän keskusteluun ongelmista ja jälkiviisaudesta se avasi uuden näkökulman myös puhelinrinkikeskusteluihin. Kun joku esittää moitteen, niin on hyvä opetella se ihan luonnostaan otettavaksi parannusehdotuksena ja kääntää se siksi. Pienen pienenä esimerkkinä: jos joku sanoo, että täällä on tosi kylmä, voi sanoa, hyvä havainto, laitetaan lämpö päälle. Tai itse voi opetella sanomaan moittimisen sijaan, miten lisätään lämpöä? ja tällä tavoin harjoitella ihan arjessa ongelmien kääntämistä vastauksiksi. Tätähän meidän täytyy tehdä tietotaitotalkoissa luonnostaan koko ajan. Luotsien perusosaamiseen kuuluu nähdä ongelmissakin mahdollisuuksia tai ratkaista ongelmat kikoilla, jos konstit loppuvat....Siinä ja nyt.



Maija






Tiistai 24.11.2009

Eilisen aikana tilastointiapuvälineiden (=exel-taulukoiden) muokkausta paremmiksi, yhteydenpitoa tuleviin talkoolaisiin.
Tänään aamusta alkaen Johannan ja Minnan avulla siivottiin koko toimisto ja organisoitiin arkisto, talkoo- ja toimistotarvikkeet ja kaikenlaiset tarpeelliset kirjat ja artikkelit. Valtava määrä pahvia ja paperia meni kierrätykseen ja toimistoon tuli lisää tilaa, kun kalustettiin (monien kokeilujen jälkeen) tila uudelleen. Rankka siivouspäivä, mutta olemme tyytyväisiä. Lisäksi Robert kävi ja puhuimme monia tärkeitä asioita valmiiksi. Oikein hyvä palaveri.

Liisa

Perjantai 20.11.2009

Sataa, sataa ropisee sekä vettä taivaalta, että viestejä Rovaniemeltä, puutteita (pieniä detaljeja) asiakirjoissa. Sinänsä hyvä merkki, meidän toinen laskutuskausi on tarkistuksessa! Rahatkin voivat sitten sadella TTL:n tileille. Se olisi helpotus toimintamme kannalta.


Olen mietiskellyt syvempää yhteistyötä kirjaston kanssa. Sykäyksen antoi TTTL:n kokouksessa
hallituksen pj, joka sanoi, että kirjastothan olisivat hyvä paikka talkoille, malli on sen verran hyvä! Ja eilen LVM:n arjen tietoyhteiskuntaseminaarissa Kirjastoseuran puheenjohtaja peräänkuulutti myös ihmisläheistä ja -välitteistä tietotekniikan käyttöä. Niinpä soitto sisarelleni Heinolaan tietäen hänet kirjaston vakikäyttäjäksi poiki ajatuksen vertaisohjaajien talkoista Heinolassa. Suunnittelisimme talkoissa ne asiat, mitä vertaisohjaat tarvitsevat, kalenterit, miten heidät tavoittaa, tekisimme yhdessä esitteet ja videot jne.

Jos mukaan saataisiin heinolalainen luotsiksi haluava henkilö järjestämään kirjaston kävijöille erilaisia oppimis- ja tekemistapahtumia, niin sitä voi vain kuvitella, mitä kaikkea alkaa tapahtumaan! Kyse on siitä, miten saada muutkin Heinolassa innostumaan aiheesta, kokoamaan voimansa ja  organisoimaan eka talkoot heidän puoleltaan, mehän tulemme täältä tukkaputkella pitämään ne!  Lisähaaveilua: jospa heinolalaisen yhdyshenkilön saisi mukaan Otavan Opiston luotsikursseille, niin ilo olisi monenkertainen, myös kumppanimme Heinolan Työväenyhdistyksen talkoot järjestyisivät osittain paikallisin voimin. Puhumattkaan monista muista talkoista Hämeessä!

Ensimmäinen palaveri heinolalaisten kanssa on jo sovittu  ensi keskiviikoksi, että eiköhän jotain perästä kuulu! Näin sitä pieni toive kokoushuoneen ovenraossa saattaa johtaa uuteen toimintaan hankkeen sisällä. Kunhan idea vielä leviäisi kirjastoseuran kautta muillekin, niin tekniikan avulla tuotaisiin iloa arkeen monelle!

maija




Torstai 19.11.2009

Eilen viriteltiin lisää Kouvolan videotalkoita, Maija oli alustamassa TTL:ssa ja kuulemma käytiin hyviä keskusteluja.
Tänään on ollut paperihommia, kalenteriin merkittiin Keski-Uudenmaan Mielenterveysseuran talkoot tammikuulle. Rovaniemi kyselee selvennyksiä joihinkinykistyiskohtiin, ja heille etsimme nopeasti vastaukset, etteivät asiat turhaan viivästyisi. Tänään on vielä kokous taustaorganisaatiomme TTL/Hetkyn verkostojen tehostamisesta.


Tiistai 17.11.2009

Hyvan julkaisutalkoot sovittu helmikuulle, Pohjois-Kymen videotalkoista ei ole kuulunut vielä mitään, mutta selvitellään...
Paperiasioita, hallintoa ym. Maijan puhelimen etsintää, onneksi löytyi.

Maanantai 16.11.2009

Paljon ajateltavaa viikonvaihteen Hetky-keskusteluista, liittyy myös meidän talkoisiin. Hiljaisen tiedon merkitystä, yhteiskunnallisten keskustelujen käynnistämistä
ja niiden kautta vaikuttamista, verkostoitumista, yhteydenpitoa, sanomisen hintaa, paikallisen tason yhteiskunnan oikeudenmukaisuutta, Päivitettiin kalvoja Maijan alustusta varten.


Perjantai 13.11.2009

Päivä meni hallinnollisten asioiden hoitamiseen ja luotsikoulutuksen kehittämisestä keskustelemiseen. Maija oikoluki nettiopasta. Viikonloppuna Hetkyn seminaari.

Liisa

Torstai 12.11.2009

Puheensorina on melkoinen, sienikeitto tuoksuu ja luotsikoulutuksen aikana tehdyt ääni-, kuva- ja tekstituotokset ovat siirtymässä tänne Talkootuotoksia -sivulle.
Tänään on Laurean luotsikoulutuksen viimeinen päivä ja päättäjäiset, mielenkiintoista lukea, millaisia tunnelmia jakso on herättänyt oppilaissa. Eevan mukaan aika myönteisiä, mutta varmaan saamme lukea ne myös itse. Paljon on vielä kehitettävää, mutta kun aina jostakin pitää alkaa, nyt on yksi vaihe viety läpi ja ollaan kokemuksia rikkaampia.

Keskiviikko 11.11.2009

Luotsikoulutus on tosi tärkeä juttu koko hankeen onnistumisen kannalta. Ilman luotseja ei ole talkoita ja ilman talkoita ei tietotekniikka jalkaudu suunnitellulla tavalla eikä tuloksia synny eikä jatkuvuutta. Huomenna on ensimmäinen koulutusjakso ohi. Monta asiaa on syntynyt mietintään, mitä voisi tehdä toisin, mitkä tavoitteet on saatu onnistumaan, missä kivi kengässä. Oppilaiden loppuesseet antavat varmasti lisävalaistusta. Itseäni askarruttaa eniten luotsin roolin ymmärtäminen tietotekniikan opastuksessa, sinnikkyys, loppunsaattaminen, toisten arvostus, miten niitä opetetaan? Esimerkein, mutta riittääkö näin pieni aika esimerkiksi, onko ollut esimerkkiä?

Jo se, että luotsioppilaat olisivat ennen koko koulutuksen alkua mukaan "oikeissa" talkoissa ja yksin, korkeintaan kaksin, voisi antaa tietoa siitä, mihin pyritään ja sitten koulutuksessa kiriä näitä ominaisuuksia ja sitten koulutuksen loputtua vielä talkoissa toisen/kolmantena luotsina antaisi loppusilausta. Ehkä tämä auttaisi jonkin  verran. Yhdessä tekeminen saattaisi onnistua paremmin, kun luotsit eka infossa jaettaisiin ryhmiin ja ryhmät sitten tuottasivat omin päin tuotokset ja arvioitaisiin tuotoksia. Tällöin syntyisi yhteisen tekemisen ja tuottamisen motiivi. Mutta miten arvioida, miten tuotos syntyi? Jotenkin kaipaan luotsioppilailta enemmän sitoutumista. Tosin toki myönnän, että tämä koulutus on yksi koulutus kaiken keskellä, 5 opintopistettä....Jos näin on, niin mistä sitten luotseja tehdään?
Viestintäleirien kultseilla on hyvä kokemus yhdessä oppimisesta ja ohjaamisesta. Jos kultsi on 1-3 talkoissa mukana kolmantena luotsina, minusta hän  silloin voi olla jo luotsi. Eli pitääkö nyt katse kääntää voimallisemmin Viekkaan puoleen? Mikä heille porkkanaksi? Entä miten toteutamme luotsikoulutuksen Otavan opistossa maaliskuun alussa viikon luotsileirillä? Jos mukana on vain luotsiksi pyrkiviä/koulutettavia/haluavia/ niin mistä ne luotsattavat? Voiko luotsiksi oppia ilman luotsikokemusta aidossa ympäristössä? Näiden ajatusten kanssa vietän vielä monta unetonta yötä. Teoriaakin voisi, kun tietäisi mistä sitä löytää tästä näkökulmasta? Sosiaalipedagokiikka? Konstruktiivien oppiminen? Oppivat alueet? Oppiminen yleensä? Joka tapauksessa luotsikoulutuksen oppiminen on eri asia kuin yhteisöoppiminen eli talkoissa tapahtuva oppiminen....

Maija




Tiistai 10.11.2009

Lunta tuli, mutta ei ihan niin paljon kuin oli ennustettu. Pidin aamulla kiirettä työmaalle, kun meillä piti olla palaveri heti aamusta. Olin illalla myöhään harrastamassa ja aamulla aikaisin uimassa enkä avannut konetta ollenkaan kotona. Enkä siis tiennyt, että palaveri oli tältä aamulta peruutettu.
Maija luotti siihen, että minä nyt ainakin luen sähköpostini eikä laittanut tekstaria peruutuksesta. Täällä sitten keittelin aamulla kahvit ja avasin koneen vasta sen jälkeen. Ihmettelin, kun ketään ei tullut palaveriin, ja sitten luin, että se olikin siirretty ensi perjantaihin. Opetus: koskaan ei kannata luottaa siihen, että kun viestin lähettää, vastaanottaja saa sen, avaa ja/tai lukee sen. Tunnollisimmallekin sähköpostin lukijalle saattaa tulla väsymys tai joku este, ja siinä sitä sitten ollaan tärkeän viestin kanssa!

Oulun ja Keski-Uusimaan talkoita justeerataan. Oulun talkoot on jo kalenterissa. Minna viimeistelee nettioppaan kantta ja ihmettelee, mistä kuvaan ilmestyy ylimääräinen keltainen väri. Olisipa jossakin joku suurempi viisaus, jolta näitä juttuja voisi kysyä ja saada vielä ymmärrettäviä vastauksia, mutta kun ei ole... SeOppi-lehti tuli tänään kahdella kielellä, juttuumme oli liitetty kuva mistä emme oikein tykänneet. Se ei anna talkoistamme oikeata mielikuvaa.
Pistin alustavan luotsaustarjouksen Laurean luotsiopiskelijoille, saa nähdä tuleeko yhteydenottoja.

Liisa



Yhdessä tekeminen vaatii avoimmuutta

Maanantai 9.11.2009

Edelleen pohdiskelen tätä yhdessä/erikseen oppimista, Susanna jo raoittikin tutkimussuunnitelmassa oppivan alueen ja oppivan organisaation teoriaa. En sitä toki ole haltuunottanut, mutta vaikutti kiinnostavalta, siihen pitää palata. Mutta omaa pähkäilyä ensin. On eri asia puhuuko yhdessä oppimisesta vai yhteisön oppimisesta. On eri asia puhuuko eri asioiden oppimisesta vai toimintatapojen oppimisesta. Ja vielä on eri asia, kun puhuuko viestinnän oppimisesta tai viestintätapojen oppimisesta.
                                     
Yhdessä oppimisessa on taustalla ajatus, että opitaan jokainen erikseen yhdessä tämä, on hauskempaa oppia yhdessä. Koulussa opitaan yhdessä yksilöinä, sillä arvostelu on yksilökeskeistä. Koulussa opitaan vielä monesti opettajakeskeisesti kuuntelemalla ja kirjoittamalla. Yhdessä tehden tuo tähän konseptiin uuden ulottuvuuden, lisää yhteisöllisyyttä tekijöiden kesken, kasvattanee tekijöidensä bourdilaista sosiaaalista pääomaa. Mutta yhteisön oppiminen on varmasti ainakin osittain eri asia, toki yhteisön jäsenten oppiessa koko yhteisö oppii, mutta yhteisön oppimisessa on vielä jokin muu salattu elementinsä - siis minulta salattu - jota en osaa määrittää, mutta intuatiivisesti tiedän sen olevan. Olisiko niin, että jokin elämyksellinen kokemus, muisto tms lisäisi yhteisöllistä oppimista, miten on Susanna?

Muistan monet kerrat olleeni työaikana erilaisissa koulutuksissa ryhmätyön edistämiseksi, tulosjohtamiseksi, luovuudeksi jne koulutuksessa,  joka tähtäsi työtapojen muutokseen, uuteen toimintamalliin. Omat ja muiden kokemukset osoittivat, että vaikka kurseilta tullut oli intoa täynnä, niin ei se auttanut, muut eivät olleet innostuneita, mitään ei tapahtunut... Ehkä pikkuhiljaa, mutta ei tuon koulutuksen tuloksilla mitatavaksi. Minusta on aika selkeää, että yhteisön toimintatapojen  kehittämiseksi täytyy jokaisen olla mukana ja nähdä muutoksen syyt ja seuraukset ja toimivuus. Eikä se riitä, jokaisen tulisi nähdä myös, että se toimii, kokea muutoksen mielekkyys. Aika varma olen siitä, että tietotaitotalkoiden tapainen tapahtumasarja aiheuttaa toimintamallin sisäistämisen ja muutoksen. Kuinka pitkä tuon sarjan on oltava, montako kertaa, riippunee yhteisöstä ja muutoksen suuruudesta.

Entä sitten viestintä? Auttaako, jos yksi oppi käyttämään puhelinta, toinen sähköpostia, kolmas tekstaria, neljäs facebookia?  Jollei ole tietoa toisten osaamisest, ei viestit varmaan kulje eikä  edes tiedä, etteivät ne kulje. Varsinkin, jos puhelimeenkin voi jättää viestin vastaajaan. Vaikka esimerkki tuntuu kärjistyneen yksinkertaiselta, niin tosi elämässä se ei usein ole sitä. Liisakin tuossa juuri sanoi, ettei kannata Hannulle lähettää sähköpostia, hän oli sanonut, ettei lue niitä. Jos tätä tietoa ei olisi, niin varmaan Liisa olisi lähettänyt sähköpostin ja sitten unohtanut koko asia. Entä jos yhteisössä on monta sellaista, jotka eivät lue kotisivuja, kannattaako niitä tehdä? Jos taas toisaalta on aika monta, jotka lukevat ja ne tehdään, niin mistä loput sitten saavat tiedon? Yhdessä nettisivuja tekemällä lisätään ainakin netin seuraajien määrää. Ehkä nämä ovat ikuisuuskysymyksiä, mutta en nyt kuitenkaan olisi heittämässä kirvestä kaivoon (en ainkaan Liisa) ja uskon vielä talkoomalliin yhteisöjen viestinnän kehittämisessä.
Mutta asiaa pitää pohtia vielä paljonkin. Ja sitä, että jos yli 64 vuotiaat eivät saa olla mukana, niin miten he voivat olla sitten aktiivi kansalasia? Jätetäänkö heidät jo tässä vaiheessa sosterveyspuolen menoeräksi? Tässä toinen aihe, josta tulen jatkojassakin ääntä pitämään.

maija


Torstai 5.11.2009

Laurean talkoot Keudan rantasaunalla, ja lunta maassa ihan reilusti. Lisää tuli koko päivän, ja osalla porukasta vielä kesärenkaat alla. Luotsipäivä aloitettiin ruoan pisteyttämisellä, kun kerran on mahdollisuus valmistaa ruokaa. Menetelmän käsittelyyn käytettiin reilusti aikaa, koska se on tärkeä juttu talkoissa ja pisteyttämällä voidaan löytää ratkaisu moneen muuhunkin asiaan ja saada koko päätösprosessi läpinäkyväksi.

Päivän aiheena oli äänenkäsittelyn oppiminen ja haastattelujen ja radio-ohjelmien tekeminen. Rantasaunalla äänitettiin siis saunassa (Radio Sauna), pukuhuoneessa ja isossa takkahuoneessa sekä autossa. Ensimmäisen kerran päästiin tekemään myös porukalla ruokaa, mikä oli tunnelman ja hengen kannalta tosi hyvä juttu.
Rantasauna oli paikkana suht. hyvä, siellä toimi langaton verkkokin. Viikon kuluttua jatketaan netin tekemisen merkeissä.
Koen ongelmaksi aina välillä tämän tavaroiden rahtaamisen. Meillä on aika paljon laitteita ja muuta tarpeellista tavaraa aina mukana, ja niiden raahaaminen julkisissa kulkuneuvoissa (ja auraamattomassa lumihangessa, joskus ) on fyysisesti aika kova juttu. Olemme pari kertaa vuokranneet auton, kun on menty porukalla ja laitteiden kanssa kauemmas, mutta tällainen "lähietäisyydellä" oleva talkoopaikka panee miettimään, kun meidän pitää olla tarkkoja kaikissa kuluissa.
Luotsipäivä oli aika onnistunut, mutta aika loppui vähän kesken ja meidän piti poistua paikalta tosi nopeasti, sillä toinen tilaisuus painoi päälle...

Liisa

Keskiviikko 4.11.2009 Ärsyttää.

 Ärsyttää mahdottomasti kaikki byrokratia, jonka säännöt ovat viime vuosituhannelta. Ja kyseessä on kuitenkin tämän vuosituhannen projekti. Esimerkiksi emme voi vain kierrättää miniläppäriä ja kerätä talkoolaisten tietoja, vaan se on tehtävä paperilla, sillä allekirjoitus pitää olla nimenomaan siinä paperissa missä on lomakkeen tiedot ovat. Näin sitten kirjoittelemme puhtaaksi jälkikäteen. Miksi ei nimikirjoitukset eivät
 kelpaa eri paperilla? Toinen vanhentunut sääntö on ikä-rajoitus 15-64 vuotiaat. Miten eläkeikää voidaan koskaan nostaa, jollei 64-70 vuotiaita katsota enää kehityskelpoisiksi uuden tekniikan arjen sovellusten kanssa? Sääntöjä, sääntöjä. Elettettävä niiden kanssa on vain...
maija

Olin aamulla seminaarissa, jossa pohdittiin kommunikaation ja yhteisöjen suhdetta. Minulle asia oli päivänselvää ja tuttua, monille ilmeisesti aika uutta. Parasta oli, että tapasin Oulunkylän asukasyhdistyksen edustajan, joka innostui kovasti talkooajatuksesta. Taitaa tulla tilaus Oulunkylään.
Pakkasimme luotsikoulutuksen tavaroita ja keskustelimme huomisen päivän sisällöstä. Johannakin on taas maisemissa, tehokkaan Betlehem-jakson jälkeen, hän oli siellä kouluttamassa juuri äänenkäsittelyä ja radio-ohjelmia, mikäli olen oikein ymmärtänyt. Hän on huomenna meidän "salainen aseemme". Nyt päästään tekemään luotsikoulutettavien kanssa myös ruokaa, mikä tuo varmaan ihan uuden ulottuvuuden ja tunnelman koko päivään. Huomenna siis järvenpäässä!

Liisa


Tiistai 3.11.2009

Eilen aamulla kävin katsastamassa Laurean luotsikoulutuksen talkoopaikan Tuusulanjärven rannalla. Pääsemme aitoon talkootunnelmaan, sillä teemme itse ruoan, keittiö on pieni mutta toimiva. Astioita on tarpeeksi, mutta kattiloista on pientä pulaa, tällaiset ongelmat pystymme kyllä ratkaisemaan. Joskus aikaisemminkin on soppaa keitetty teräksisessä kahvipannussa...

Päivällä soitti Hannu Oulusta, eli yksi Vierumäen talkoolaisista. Hän työskentelee asukastalon toiminnanjohtajana ja kehitteli talkoita omaan yksikköönsä. Meille ajatus sopii loistavasti, sillä asukastalon yhteisö on juuri sellainen, joille talkoomme ovat suunnatut. Jos Hannun ideointi osuu nappiin, Oulussa järjestetään ensi vuonna suuri määrä talkoita. Ja miksi ei osuisi? Olin tosi iloinen tästä ketjuefektistä eli koskaan emme voi ennalta tietää, kuka tuntee kenetkin ja mikä kohta iskee kipinää kenenkin verkostoissa.
Tänään aamulla kävin sopimassa Tuusulan kunnan teknisen toimen nettitalkoista tammikuun puoliväliin. Ensimmäinen avaus kunnalliselle puolelle!


Tykit mahdollistavat monen työpisteen työskentelyn ja kaikki ovaat koko ajan selvillä, mitä tehdään.

Maanantai-tiistai yö 3.11.2009


 Menin aikaisin nukkumaan ja siitä seurasi yöllinen pirteänä olo. Aikani pähkäiltyäni sängyssä, mitä voisin kirjoittaa talkoopäiväkirjaan, päätin nousta ja kirjoittaa. Jos nyt vielä muistan... Niin, viime tiistaina, viikko sitten, olin Susannan kanssa tutkijaseminaarissa Turussa. Jo junamatka yhdessä talkooideaa ja tutkimusasetelmaa tuumaillessa, oli kiva ja nopea. Mietimme monia käsitteitä, niiden merkitystä, mm voiko olla oppiva organisaatio tai oppiva alue? Kuka silloin oppii ja
mitä? Onko osaaminen ja oppi ihmisen ominaisuus, vaiko niin,

että esimerkiksi yhteisö toimiessaan uudella tavalla, oppii uuden tavan toimia, on siis oppiva yhteisö? Onko se enemmän kuin yksilöiden yhteenlaskettu oppiminen? Ihan ajatusleikkinä: jos kaikki yhteisössä ovat koulutuksessa tai oppimassa uutta vaikkapa viikon, ja tulevat takaisin, niin näkyykö oppi yhteisössä? Kummassa oppii enemmän, kaikki samassa paikassa samoja asioita oppimassa vai kaikki eri paikassa ja eri asioita?

Kyse on varmaan asiastakin. Jos opitaan uutta tapaa toimia, on varmasti parempi olla samassa paikassa oppimassa. Jos on yhteinen visio ja kukin rientää eri paikkaan oppimaan asioita toteuttaakseen vision, niin silloin varmaan erillinen oppiminen tuo runsaamman sadon? No emme nyt näitä juuri pohtineet junassa, mutta tämänsuuntaisia asioita, talkoille tärkeitä.

Tutkijaseminaarissa Susanna esitteli suunnitelmansa ja se sai hyvän vastaanoton. Itse olin erityisen iloinen vastaavan professorin kannustavista ja ymmärtävistä puheenvuoroista. Tunsin samankaltaista ajattelua, joskin teoreettinen tausta on ihan erilainen: talousmaantiede ja oppivat alueet...Onkin hienoa, että Susannalla on teoreettisena pohjana alueet ja oppiminen, tutkimus tuo uutta talkoisiinkin ja talkoot antavat hyvää empiriaa tarkastella asioita talousmaantieteen näkökulmasta. Se on virkistävää, kun tähän asti olemme tarkastelleet talkoiden taustaa viestinnän, kasvatuksen, tekniikan ja tulevaisuuden tekemisen näkökulmasta.

Keskustelimme myös tutkimuksen kielestä, ja vaikka yliopistolla on tarve englanninkieliseen tutkimustuotokseen, niin jo se, että empiria on syvällä Suomen kulttuurissa puoltaa suomenkielen merkitystä tutkimuskielenä. Jo sana tietotaitotalkoot on vaikea kääntää englanniksi, olemme nyt sitä eOppi - lehteenkin tarjoamassa KnowHow-talkoot - käännöksenä. Sauna, sisu ja talkoot ovat meitä itseämme! Toki on tarpeen tutkimuksesta myös tehdä englanninkielisiä artikkeleita.
Tutkijaseminaarista jäi hyvä maku!

Seminaaria seuraavina päivinä olivatkin evp -yhdistyksen talkoot Vierumäellä. Talkootuotoksista jo näkee, että ne onnistuivat hyvin. Etukäteen päällystöön kuulunut porukka oli hiukan epäillyt, sopiiko malli heille. Jälkikäteen kiittelivät ja lähettivät kiitosviestejä- kohteliaisuudesta, mutta mielestäni vilpittömästi. Ja ovat tilanneet omille alueilleen lisää talkoita! Pilottien kokemukset osoittavat mallin toimivuuden, hiomista tapahtuu joka kerralla. Tämä kaikki pitää vielä kirjata paremmin "tuotteeksi". Olenkin luvannut jokaisesta talkoosta tarinan siitä, mitä tapahtui, miten kaikki sujui. Mikä oli hyvää, mitä voisi parantaa....

Tekniikka aiheuttaa aina ongelmia. Olisi helppoa, jos meillä olisi omat koneet ja niillä tutut ohjelmat. Tosin ei tämäkään takaa räpistelyä, sillä aina on yllätyksiä: tykin asentaminen läppäriin muutti ruutua ja aiheutti tyylimäärittelylaatikon sen osan katoamisen, missä tyyli hyväksytään. Vasta ruutuasetusten muuttaminen helpotti tilannetta. Samoin esim. scribuksen eri versioit ovat erilaisia, jopa samoilla käyttöjärjestelmillä, puhumattakaan siitä, että meillä on käytössä eri-ikäisiä eri käyttiksiä. Tosin toisaalta se, että yhdessä etsimme, missä vika, tekee tekniikasta arkisempaa. Talkoolainen sanoikin, että on hienoa huomata, ettei ole yksin tekniikan ongelmien kanssa, muillakin on niitä! Antaakohan mainokset ja media liian ruusuisen kuvan tekniikasta taviksen käsissä? Ja emme uskalla sanoa, että emme osaa... Eteenpäin meno tapahtuu vain tosiasiat tunnustamalla. On turha haaveilla kätevistä tietotekniikan palveluista, jos käyttäjät eivät niitä tunne eivätkä saa koneilleen ladattua.

Josko taas menisi nukkumaan - tai lukemaan

maija


Perjantai 30.10.2009

Paperihommia talkoiden kuittien ja muiden virallisten asioiden hoitamiseksi.
Vierumäen talkoolaisilta tuli kivoja kiitosviestejä, tuntui mukavalta.

Torstai 29.10.2009

Vierumäen talkoot jatkuvat, pian on lehti valmiina ja nettisivuja on tehty pitkälle, uutiskirjekin on lähetetty.
Palaute tuntuu aika tyytyväiseltä, asioiden sulatteleminen vie oman aikansa. Ongelmiakin on taas ollut, mutta ei katastrofaalisia.

Keskiviikko 28.10.2009

Talkoot Vierumäellä ovat täydessä vauhdissa. Tehdään nettisivuja ja julkaisua maan kattavalle järjestölle, ja työ on parhaassa vauhdissa. Pisteytyksellä päätettiin ruoat ja kohta niitä lähdetään syömään.
Joku sanoi ääneen, että näissä talkoissa on hienoa se, ettei tarvitse yksin äheltää koneen ja ongelmien kanssa, vaan löydetään ratkaisut yhdessä. Siinäpä se! Yhdessä tekeminen on hauskaa ja tuloksellista, ja yhdessä saatu oppi lisää yhteisön sosiaalista pääomaa.

Liisa

Tiistai 27.10.2009

Talkoovalmisteluja huomisia Vierumäen talkoita varten, eli autonvuokrausta, hintavertailua ym. Maija on Susannan kanssa Turussa tutkimuksen merkeissä. Minna viimeistelee nettioppaan kantta, joten pian sekin tuotos saadaan painoon.


Haimme Minnan kanssa auton vuokraamosta ja täytyy sanoa, että olin lievästi sanottuna yllättynyt. Yrityksellä on nettisivut, mutta ne ovat hyvin niukat, varaus on tehtävä puhelimitse eikä sivuilla ole hintatietoja. Paikan päälle mennessämme asiakirjat tehtiin kynällä ja paperilla, kuittina on perinteinen paragon. Firmassa ei ollut tietokonetta, pöydällä mappi täynnä papereita. Maksu sujui kortilla. On pakko kysyä, onko tuollainen yritys jotenkin tietotekniikan suhteen "syrjäytynyt" vai mistä on kyse? Hinnat ovat kaikkein edullisimmat, palvelu sujuu ystävällisesti, laatu näyttää olevan kohdallaan. Ja oletettavasti kaupungin ainoa autovuokraamo, josta auton saa ulos myös sähkökatkoksen aikana, kynttilänvalossa...

Liisa

Maanantai 26.10.2009

Etätyötä niin kuin viikonloppunakin. Jätin itk-päiville kolmeen kohtaan ehdotuksen: itk-foorumi, avoin tori ja workshop. Siinä sitä sunnuntaita hiukan kului ja aamulla luin sähköpostista, että aikaa olikin jatkettu ensi sunnuntaihin. No ei se mitään, sama hässäkkä se vaan olisi edessä ollut. Hiukan vaan eilen harmittelin, kun soittelin tai viestitin sekä Liisalle että Susannalle. Mutta eiköhän me samankaltaisia aina töissä ja vapaalla olijoita olla.

Muutenkin tämä käsite töissä on aika vaikea. Mitä on työ? Kun talkoiden kohdejoukko on työssäkäyvät tai siihen pyrkivät, niin ketä he ovat? Mihin työhön pyrkivät? Onko työ vain toisen palveluksessa olevaa palkkatyötä vai onko työtä se, kun tekee yhteisön hyväksi erilaista sosiaalista pääomaa ja siten koko alueen elinvoimaa kasvattavaa työtä? Vaikka siitä ei erikseen maksettaisikaan? Työn ollessa yhä enemmän immateriaalista (aineetonta), niin työn tuloksien mittaaminen on usein haastavaa. Kuitenkin  kestävän kehityksen näkökulmasta materiaalista työtä ja kulutusta pitää vähentää. Olemme aikamoisen taloudellis-sosiaalis-kulttuurisen ongelmavyyhden kanssa tekemisissä. Miten tähän sopii vanhojen toimintamallien käsitteet ohjenuoraksi ja mittatikuksi? Ja elleivät ne sovi, niin miten niitä muutetaan? Tai kierretään? Vai istutaanko tumput suorina, kun ei voi mitään tehdä, kun mittarit eivät näytä tekemistä mielekkääksi  tai tavoiteltavaksi? Mikä on se taho ja missä on se viisaus, joka pystyy murroksen aikana ennakkoon asettamaan mittarit? Aika absurdia tämä elämä.

Maija

Olin tänään kumppanimme Sitran Korea-kirjan julkistamistilaisuudessa ja workshopissa, missä pohdittiin, mitä Suomella olisi opittavaa Koreasta ja mitä sinne voisi viedä. Erittäin kiinnostava kirja ja workshop, sillä talkoo-vinkkelistä erinomainen vientiartikkeli olisi juuri talkoomalli, sillä korealaisessa tietoyhteiskuntapolitiikassa on tehty joitakin virheitä, joiden tulokset alkavat vasta näkyä ja joita midän ei tietenkään kannata kopioida. Mediaan addiktoituneet lapset ja nuoret (varmaan aikuisetkin, mutta heistä en kuullut puhuttavan) alkavat olla ongelma, jolle pitää ryhtyä tekemään jotain. Talkoomalli on loistavaa ennaltaehkäisyä...

Liisa




Lauantai 24.10.

Onnistuneiden talkoiden jälkeen olemme nyt junassa matkalla Rovaniemeltä takaisin Helsinkiin. Talkoot sujuivat sutjakasti hyvässä hengessä – joskaan teknisiltä ongelmilta ei taaskaan vältytty.

Olimme siis Songan kylän Eurooppa-kerhon kanssa talkoilemassa matkajulkaisun heidän syyskuisesta Kroatian matkastaan. Songassahan on oltu Tietotalkoiden merkeissä jo aikaisemminkin, joten osalle talkookonsepti oli jo tuttu.

Päivä aloitettiin pisteytyksellä, joka sujui hyvin. Iltapäivällä saimmekin nauttia poronkäristystä ja uunilohta muiden maukkaiden lisukkeiden kera.

Ennen kuin talkooryhmä päästettiin koneiden kimppuun, pidimme ideariihen tulevan julkaisun sisällöstä. Eurooppa-kerho oli tehnyt aiemmista matkoistaan kuvitettuja matkakertomuksia, mutta työstämistapa ja lopputuloskin olivat tällä kertaa uudenlaisia, vaikka tehtiinkin aikaisempiin matkakertomuksiin sopiva jatkojulkaisu.

Talkoolaisilla oli jo valmiiksi kasassa paljon tekstiä ja valtava määrä kuvia. Tätä materiaalia hiottiin aika tavalla ja suuresta kuvamäärästä tärkeimpien valikoiminen vei paljon aikaa ja energiaa. Scribus-ohjelman lataaminen muistitikuilta epäonnistui täysin, joten jouduimme lataamaan ohjelmaa suoraan netistä tuntikaupalla, ja tämä viivästytti sivujen valmistumista. Eräs talkoolainen ehdottikin, että ohjelmat voisi ladata netistä omille koneille jo etukäteen ennen talkoopäivää nopeammilla nettiyhteyksillä.

Päivälliseen mennessä oli päästy jo vähän taittamisen alkuun ja maittavan ruuan jälkeen pistettiinkin vauhtia töppösiin. Sivuja valmistui tasaista tahtia ja tilanne näytti hyvältä, kunnes Eurooppa-kerhon värikopiokoneesta tyhjeni värikasetti eikä vaihtokasetteja oltu hankittu varalle. Tässä vaiheessa kello oli jo niin paljon, että olisi ollut täysin mahdotonta kopioida julkaisu loppuun Tietotaitotalkoiden omalla kopiokoneella, joka on moninkertaisesti hitaampi kuin kerhon kone.

Talkooporukka hoitaa heti maanantaina uuden värikasetin hankittuaan kopioinnin loppuun, mutta valmis tuotos löytyy jo sähköisessä muodossa . Kuviakin on . Loistavat talkoot kaiken kaikkiaan – porukka innostui taas niin kovasti, että suunnittelivat jo tekevänsä elokuvan ensi syksyn Ranskan matkastaan!

Katja ja Minna




Perjantai 23.10.2009

Helpotuksen huokaus, sillä Laurean luotsikoulutuksen kahdeksi jäljellä olevaksi kerraksi on varattu Järvenpäästä paikat, joissa voidaan itse kokata. Tulee paremmin talkootunnelmaa kuin koulun tiloissa. Minnalla on myös tavarat pakattuna, sillä juna lähtee tänä iltana kohti pohjoista ja huomisia talkoita Songassa.

Ohjausryhmän kokouksen pöytäkirja liitteineen lähti myös uudella uutiskirje -ominaisuudella, mikä nettisivuihimme on liitetty. Asiakirjat löytyvät myös vasemmalla olevasta palkista Ohjausryhmä -otsikon alta.

Liisa


Torstai 22.10.2009

Olin Kellokoskella esittelemässä talkoita. Vaikka tiesin kellokoskelaiset aktiivisiksi ihmisiksi, yllätyin todella, kun paikalla oli 18 henkilöä useasta eri yhdistyksestä.
Viesti oli kulkenut Mielenterveysseuran kautta, eli puskaradio toimii...Ja nyt lähti viestiä eteenpäin Järvenpään Martoille ja K-U:n yhdistysverkostolle. Varmasti tulee talkootilauksia, mutta ei ehkä ehdi tälle vuodelle... Järjestötupa on lisäksi hyvä talkoopaikka, sillä siellä voi tehdä ruokaa.

Liisa


Keskiviikko 21.10.2009

Hallintoa: työsopimuksia ja toimenkuvia päivitetty, että tulevat talkoot sujuvat pykälien mukaan. Sopimustekstejä tarkisteltu ja paria artikkelia valmisteltu, ITK-messuille pitäisi tehdä tarina.
Se saattaa syntyä artikkelien sivutuotteena, mutta sitä katsomme tarkemmin lähipäivinä. Artikkelien kirjoittamisen yhteydessä käydään aina syvällisiä ja tärkeitä keskusteluja talkoiden olemuksesta. Virve tuli pariksi päiväksi päivittämään oppaita ja tekemään ohjelmia muistitikuille sekä oikolukemaan tekstejä.

Liisa

Tiistai 20.10.2009

Songan Eurooppa-kerhon matkakertomustalkoiden järjestelyä ensi viikonlopuksi. Eilen kävin kahteen kertaan asemalla junalippujen hankinnassa, kun en hölmöyksissäni heti tarkistanut lippujen päiväyksiä.
Junaliput olivat perjantai-illaksi, mutta makuuvaunupaikat eiliseksi maanantaiksi. Onneksi tarkistimme, sillä perjantaina olisi asemalla ollutkin tosi ongelma, jos junassa ei olisi ollut paikkoja, ja sehän on viikonloppuna mahdollista.
Eurooppa-kerholla on materiaalia varmasti paljon, vaatii pientä suunnittelua, että runsaasta materiaalista tulee tasapainoinen lopputulos ja sellainen, että kaikki saavat "puumerkkinsä" näkyviin...Jännittävää nähdä, millaisen matkakertomuksen sonkalaiset Kroatian -matkastaan tekevät.
Joimme Reilun kaupan kahvit, kun oli joku teemapäivä.
Kävin katsastamassa Sykkeen eräsivut, ja taas oli tullut uutta blogitekstiä...


Liisa


Maanantai 19.10.2009

Viikonloppu meni ja hurahti, vaikkei ollutkaan talkoita. Oli kiva leikkiä Pihlan (1,8v) kanssa napeilla nappisadetta ja katsella pikkukakkosta ja piirtää ja laittaa tarroja pahville ja tehdä lähiruokaa Pihlan vanhemmille ja siivota nukkekotia Lauran kanssa. Eli touhua riittää. Mutta talkoo-ajatukseen: torstaina oli Susannan kanssa kolme Tiinaa (enne ttt) keskustelemassa heidän liiketoiminnan opinnäytetyöstään: sopisiko tietotaitotalkookonsepti
pienyrittäjien nettisivujen tekoon? Tytöt käyvät
amk:ssa Lohjalla ja ainakin yksi on töissä pien-
yrityksessä. Heidän käsityksensä mukaan Lohjan kauppiailla ei ole omia nettisivuja, ei ainakaan vuorovaikutteisia. Jospa nettisivujen avulla voisi nostaa liikkevaihtoa vaikkapa 10%? Ja jospa nettisivut voisi tehdä yhdessä talkoilla? Tässä on ainakin opinnäytteelle asiaa kerrakseen, varsinkin, jos tuloksen tekee sekä esitteenä, videoklippinä että perusteltuna muistiona? Tytöt tuntuivat olevan tosissaan ja motivoituneita, joten odottelen heidän työtään ja tuloksiaan innolla.

Torstain korjailimme myös yhdessä omien sivujen vasenta puolta, muutimme etusivun nimeä ajankohtaiseksi. Emme ehtineet ihan vielä tarkkaan kaikkea miettimään, joten luotsien apu olisi tarpeen!
Perjantaina olin esittelemässä Tietotaitotalkoita Ttl ry:n puheenjohtajistolle. Paljon on liitossa toimintaa alueilla ja omissa alayhdistyksissä. Toiveeni on, että myös jäsenet tulisivat mukaan myös talkoisiin ja esimerkiksi maaliskuun alussa Otavan Opiston viikon mittaiseen luotsikoulutukseen.
Tänään kävimme Harrin kanssa  läpi kalvosarjaa: Miksi luotsi on tärkeä ja purimme kaksi kalvoa tunnin kesksustelussa: Otsikko: Miksi luotsi on tärkeä? ja aloituskalvo globaalin talousjärjestelmän ja paikallisen arjen välisestä jännitteestä. Miten tämä keskustelu olisi välitettävissä luotseille?
Ja sitten harjoittelemme Minnan kanssa uutiskirjettä (Tussen etäopastuksella) ja yllätämme Liisan (ehkä) ohjausryhmän osoitetiedostolla.... Liisa nimittäin hoitaa juuri käytännön arkea: junalippuja, kansioita,  muistitikkuja jne launatain Songan launtaisia talkoita varten. Sonkaan on tulossa talkoisiin 30 henkeä. Motiivin merkitys korostuu entisestään.
Katja ja Minna ovat lähdössä Sonkaan.
maija




Keskiviikko 14.10.2009

Iltapäivällä oli ohjausryhmän kokous. Paikalla oli kymmenkunta jäsentä, ja esityslistan mukaan käytiin keskusteluja niin menneestä kuin tulevastakin, luotsikoulutuksesta ja taloudesta.
Keskustelut olivat erittäin hyviä ja syvältä luotaavia. Ohjausryhmä antoi vahvan tuen talkoille niin konseptina kuin toimintamallinakin. On mukava toimia, kun taustalla on näin osallistuva ja keskusteleva ohjausryhmä.

Liisa

Tiistai 13.10.2009

Sain Mirkolta hyviä ohjeita videon siirrosta, eli periksi ei kannata antaa. Tosin pahin kiire oppia on nyt poissa, sillä Jouni Kärsämäeltä lyhensi videota ja nyt se on nähtävissä sivulta www.tietotaitotalkoot.fi/syke

Kiitos Jouni!

Aion kuitenkin kokeilla kaikki Mirkon ohjeet, sillä videon siirto nettin -soppa on hoidettava!

Maija


Tiistai 13.10.2009

Taistelua videon siirrosta nettiin jatkuu. Aikaa palaa ja tulosta ei synny, ehkä korkeintaan asian haltuunottoa. Asiantuntevat vastaukset kyselyihini antavat yleensä vastauksen: hanki lumileopardi tai etsi alkuperäinen video tai convertoi ko. ohjelmalla, joka ei convertoi tuota kyseistä videota muuta kuin 0-tiedostoksi. Nyt käännyin kaikkitietävän Mirkon  puoleen oheisella viestillä:

Heippa!
Olen kysellyt fb-ystäviltä, omppumehusta, yrittänyt räpeltää ja yrittää saada levyltä kopioitua wmv-videon nettiin.
Se ei siirry iMovieen, jotta voisi lyhentää, se ei siirry nettin, pakkauskaan ei onnistu.
Nyt se on minulla yhdellä (iMac) koneella quick-ikonilla ja toisella VCL-ikonilla.
Macbookin QuickTime player pro (se on vain bookissa) ei tunnista  koko fileä elokuvatiedostoksi enkä voi siis sen avulla ainakaan muuttaa formaattia.
Olen yrittänyt ffmpegillä ja media-convertorilla - ei onnistu. FF muodostaa vain 0-tiedostoja. Luulin jo ostaneeni myös iMaciin qt-proon, mutta sitä ei näy missään, ei edes vahvistusta ostosta. Imac avaa quicTime-ikonilla varustettu tiedoston, mitä macbook ei tee.
Onko mahdollista, että ko. video on lukittu (tiedoissa ei näin sanota) tai poltettu muotoon, ei voi enää editoida tai pakata?
Video on talkooväen  oma video hirvijahdista ja heille hyvin tärkeä onnistunut kaato.
Miten tämä voi olla näin hankalaa?
maija

Vaatii aikamoista sitkeyttä selvittää erilaisia eteentulevia ongelmia. Nythän vastaus voisi olla vaikkapa eri asiantuntija ratkaisemaan aina eteentulevat ongelmat. Mistähän tämän löytäisi? Toisaalta on myös niin, että kun itse yrittää ja yrittää, niin oppii siinä sivussa lisää koko tekniikasta ja on parempi luotsi (ehkä).
No, eiköhän tämä tästä
maija


Maanantai 12.10.2009

Valmistauduttiin keskiviikon ohjausryhmän kokoukseen, kaivettiin Euran nettisivuilta dokumentteja ja havaittiin, että tämän vuoden 1. kolmanneksen maksatushakemus on valmis eli käsitelty.

Maija tuskailee videon laittamisen kanssa, sillä vielä ei ole löytynyt syytä, miksi sykkeeläisten tekemä hirvenmetsästysvideo ei ota mennäkseen meidän nettisivulle.

Liisa


Torstaina 8.10.2009

Hallintoa, sillä monien talkoiden aikana on pakollsiia tilasto-, raportointi- ja hallintoasioita ruuhkautunut. Laskujakin on tullut postissa ja ne pitää saada maksatukseen. Maija on Keravalla pitämässä luotsikoulutuksen videojaksoa, mielenkiintoista nähdä, mitä siellä saadaan valmiiksi...
Talkoiden jälkeen aivot ovat aina lievässä sekavuustilassa, kun koko ajan analysoi ja miettii, miten homma meni, ollaanko oikealla reitillä, mitä pitäisi korjata tai muistaa seuraaviin talkoisiin. Mielenkiintoista ja antoisaa tämä homma kuitenkin on, sillä itsekin oppii koko ajan uutta, sekä asioista, paikoista että ihmisistä.

Liisa

Keskiviikko 7.10.2009 Junassa

Paluumatka sujuu hyvin. Kävimme syömässä mozarella-salaatit, joissa oli tosi paljon pestoa, mutta muuten oikein hyvää. Juna on kyllä oivallinen matkustusmuoto, voi keskustella, voi tehdä erilaisia asioita, voi syödä, voi mesettää – vaatii tosin nettitikun – miksei vr laita juniin wlania päihittääkseen lopullisesti muut matkustusmuodot?

Oli hyvät talkoot, tuntui että Syke löysi sykettä ja nettisivut uutta sisällöllistä voimaa. Voimaahan oli jo ennestään, mutta että sitä voi kanavoida netin kautta muillekin, oli ilmiselvää.
Sydänmaan syke on hieno paikka, yöpyminen mukavaa,
 ruoka hyvää , tunnelma kodikas. Kun jahtivideo vielä saadaan nettiin, ja saadaanhan se sinne jo tänään - eikö Jouni? – niin tunnelma hirvenmetsästyksestä on kenen tahansa aistittavana. Käypä katsomassa www.tietotaitotalkoot.fi/syke.
Vaikka toistan itseäni toistamisesta päästyäni, niin tuntuu hyvältä, että mallimme toimii: ruokapisteytys rentouttaa ilmapiiriä, yhdessä tekeminen on myös rentouttavaa ja vähitellen innostus omiin sivuihin valtaa jokaisen. Ja jokainen osaa ja sitoutuu.
Luotsien ei pidä – eivätkä he saakaan – olla kaikkitietäviä besserwissereitä, vaan on hienoa, kun huomaa, että talkoolaiset osaavat paljon ja paljon enemmän kuin luotsit. Näin osaaminen valjastuu myös oman yhteisön hyväksi.
Muuten, verkkoviestinpohja osoittautui jälleen kerran tosi hyväksi, helpoksi ja innostavaksi – kiitos Tusse ja Mikael!
Kiitos kärsämäkeläiset!
maija



Vihreyttä kaupungissa

Tiistai 6.10.2009

Junassa matkalla kohti nettitalkoita Kärsämäelle. Juna lähti kello 6.30 ja eka artikkeli (tosin lyhyt) oli kirjoitettu jo ennen kahdeksaa. Liisa lukee nettioppaan korehtuuria ja minä yritin nukkua. No eihän siitä mitään tullut joten rupesin kirjoittelemaan tätä päiväkirjaa. Mietiskelimme, että tehdään Talkootuutti 2

ja laitetaan siihen ne kertomukset, jotka olen kirjoittanut Mankkaalta, Evolta ja Hartolasta. Nämä talkoot poikkeavat toisistaan osallistujien ja sisällön puolesta, mutta noudattelevat hyvin talkoomallia: alkuvisiointi, työskentely, ruoanlaitto ja syöminen, tulosten yhteistarkastelu ja loppusilaus. No kyllä tosi hienoa havaita, että etukäteen mietitty talkookonsepti kestää ja toimii mitä erilaisimmissa olosuhteissa.  Samoin oli tosi kiva kuulla eilen Susannalta, kun hän kertoi, että Lohjan kyläpäälliköt innostuivat talkoista vasta sitten tosissaan, kun he kuulivat, että eri ohjelmat ovat open source ohjelmia, eivätkä maksa mitään. Näin esimerkiksi oman julkaisun tekeminen ei ole rahasta kiinni, sillä ubuntun myötä myös itse laitteet saa halvalla. Tarvitaan siis osaamista ja motivaatiota. Talkoohanke tuo tarvittavan ensiaskeleen osaamisen tiellä.

Talkootuutti 2:een laitamme myös tarkemman kuvauksen nettisivujen sisällöstä sekä kuvauksen pisteytyksestä luovana ongelmanratkaisumenetelmänä. Myös kirjat ja oppaat on hyvä mainita Tuutissa. Samoin ehkä kokemuksia ruoan merkityksestä talkoohengen luojana. Eikä pidä väheksyä lähiruoan merkitystä, monestakin vinkkelistä katsottuna. Mehän tuemme lähiruokaa ja kestävää kehitystä!

Talkoosuma vaikuttaa siihen, että yhä suurempi paine tulee saada uusia luotseja. Olisi nimittäin kiva olla joskus kotonakin ja olisi kiva kirjoittaa rauhassa luotsikäsikirjaa...

Mietiskelimme juuri Liisan kanssa, että olemmeko ihan hulluja, kun kierrämme ympäri Suomea ja rämmimme isojen kassien kanssa keskellä yötä uusiin kohteisiin ja totesimme, että tämä on kuitenkin niin antoisaa hyvien palautteiden vuoksi, että jatkamme, kunnes luotsien määrä on riittävä. Iloitsemme kuitenkin jo siitä, että Minna lähtee Katjan kanssa Sonkaan, toivottavasti molemmille sopii.
 Onpa nyt siisti pöytä!



Tarkastelimme myös omia nettisivuja ja päätimme uudistaa vasemman puolen rakenteen ihan keltaisten lappujen avulla ensi tilassa


Maija

Jatkoa Kärsämäeltä: Olemme koko päivän tehneet Syke-porukan kanssa jahtisivuja, ja meillä on ollut hauskaa. Maija ja minä emme tietnekään koskaan ole olleet jahdissa emmekä luultavasti koskaan mene, mutta meille on syntynyt tämän päivän aikana mielikuva, mitä hirvijahdissa tapahtuu. Siellä kuulkaa tapahtuu kaikenlaista jännittävää, joskus joku voi käydä hirvijahdissa 15 vuotta (syyskuusta joulukuun loppuun joka viikonvaihde) eikä saa osumaa, ja toisena päivänä kaadetaan kaksi hirveä, sama mies ampujana! Eikö olekin omituista. Tosi on, tapahtunut täällä Kärsämäellä viime lauantaina. Ja hirvimiehillä on ihan omanlaisensa huumorintaju...
Hauskan keskustelun ohella saimme tehdyksi kuvagalleriaa, yhteydenottolomaketta, majoitusta, ravintolapalveluja ym ja tietysti söimme aivan mahtavan illalisen, jauhelihapihvit tehty pari päivää sitten kaadetun hirven lihasta. Todellista luomu- ja lähiruokaa, ja miten herkullista. Aamulla jatketaan ...

Liisa



Maanantai 5.10.2009

Talkoiden jälkijärjestelyjä ja huomisen Kärsämäen talkoiden valmisteluja. Onneksi hankittiin junaliput jo viime viikolla... Havaitsimme myös, että talkooblogistamme viestit häviävät jonnekin vanhimmasta päästä, mutta kuulimme, etteivät ne lopullisesti häviä.
Toivottavasti saamme ne vielä jotain kautta käyttöömme, sillä aina välillä pitää tarkistella jotain tietoja, ja yleensä ne löytyvät blogia selaamalla.
Ohjausryhmän kokouskutsu lähti liikkeelle. Ensimmäiset osallistujatkin ilmoittautuivat melkein paluupostissa...
Susanna K. tuli haastattelemaan Irene V-H:ta meidän tiloihimme tutkimustaan varten, ja ehdimme vaihtaa molempien kanssa muutaman sanan. Oletettavasti talkootilauksia tulee sekä Lohjan että Hausjärven suunnilta...

Liisa

Sunnuntai 4.10.2009

Hartolan PVY:n talolla jatkettiin kuunnelman tekoa heti aamulla, Tulet paloivat pystymuurissa ja keittiön hellassa, aamupalan jälkeen kuunneltiin tarkasti eilen ja yöllä tehdyt tuotokset ja merkattin korjattavat kohdat.
 Kunnolliset löylytehosteet saatiin kuumalle puuhellalle roiskitusta vedestä ja vadelmavastan läiskeestä.
Tiiviin editointivaiheen jälkeen kuunnelma oli valmis ja tallennettiin myöhempää käyttöä varten.
Olipa hienot kuunnelmantekopäivät, kiitos Hartolan kyläläiset!

Liisa


Lauantai 3.10.2009 (...tai oikeammin jo sunnuntain puolella mennään... :)

Eilen käytiin siis vielä hakemassa lisävarusteita Kellarista, ja lauantaina aamulla puoli kymmeneltä alkoikin matkamme Karhupuistosta kohti Hartolan kylää sekä takakontti että istuimet täynnä tavaraa ja luotseja.
 Pääsimme perille viehättävälle PVY:n talolle kymmenisen minuuttia ennen sovittua tapaamisaikaa. Puolilta päivin pääsimmekin talkooporukan kanssa aloittamaan päivän kahveilla ja sen jälkeen ruokien pisteytyksellä, jossa esille nousivat ruoan valmistuksen helppouden ylitse muun muassa lähituotanto ja ruoan esteettisyys.
Yhteisön tavoitteena oli siis tehdä kuunnelma tekstistä, jota on aikaisemmin esitetty näytelmänäkin. Käsikirjoitus oli hyvin hiottu ja innostuneen ja osaavan porukan voimin päästiinkin hyvin vauhtiin. Kauniisti katettuun päivälliseen mennessä oli jo nauhoitettu kolme ensimmäistä kohtausta viidestä. Päivällisen jälkeen alkoi pitkä päivä jo tuntua muun muassa vuorosanojen sujuvuuden heikentymisen muodossa, mutta reippaasti jaksoivat kaikki tehdä hommia siihen saakka, kun viimeinenkin laulu viimeisestä kohtauksesta oli nauhoitettu!
Luotsien osalta ilta jatkui vielä editoinnin ja muun hienosäädön parissa, sillä kuunnelma on sen verran pitkä, että aikataulu on melko tiukka.
Huomenna hyvin nukutun yön jälkeen jatketaan työstämistä talkoolaisten kanssa ja ennen puolta päivää saadaan nauttia valmiista kuunnelmasta!
Minna

Perjantai 2.10.2009

Jännittävä päivä, kun kasasimme kuunnelmantekovälineitä testimielellä, että tiedämme, tarvitaanko vielä jotain hankintoja.

Tuomas tuli avuksemme, pistimme Kellarista haetut mikserit, koneet ja mikit testaamista varten kasaan. Minna täydentää tavaravarastoa vielä illalla. Välillä tehtiin hintavertilua vuokrattavista autoista ja kävin sitten hakemassa auton, riittävän ison neljälle hengelle + isolle tavaramäärälle. Saatiin melkein uusi, makea farmari, jolla aamulla singahdamme Kouvolan Jaalaan, Hartolan kylän PVY:n talolle tekemään kuunnelmaa todella ison (lähes 30 hlöä) ryhmän kanssa. Käsis on jo valmiina, tulossa tosi jännittävät talkoot...

Keskiviikko 30.9.2009

Pakollista työtunti- ja muuta hallinnointia. Eilinen Mielenterveysseura -tapaaminen oli erittäin positiivinen kokemus, sillä innostusta oli taas ilmassa, ja ihmiset alkoivat miettiä, millä tavoin talkoot parhaiten palvelisivat heidän yhteisöjään.
 Yhdellä istumalla ei ratkaisuja vielä syntynyt, mutta odottelen yhteydenottoja ja useiden talkoiden tilauksia. Maahanmuuttajien porukoissa ymmärretään erittäin hyvin ruoan merkitys, sillä erityisesti heille ruoka on myös kulttuurinen tekijä.
Tapaamisen jälkeen lähdin bussilla Vantaankoskelle tutustumaan mahdolliseen talkoopaikkaan, mutta Murphyn puuttuminen asiaan sekoitti koko systeemin ja tutustuminen jäi toiseen kertaan. Onneksi pääsin kuitenkin illaksi kotiin, vaikka puhelimen akku pimenikin. Maija lähti risteilylle puhumaan taas talkoiden asiaa ja verkostoitumaan.

Liisa

Tiistai 29.9.2009



Ollaan palattu "arkeen" Evon talkoiden jälkeen. Talkoot sujuivat näin jälkikäteen ajateltuna oikein hyvin - innostuneen porukan voimin yhteen hiileen puhaltaen syntyi yhdistykselle toimivat nettisivut, joista on heille varmasti hyötyä jatkossa.

Talkoolaiset oppivat nettisivujen tekemisen tekniikan, ja huomasimmekin juuri, että he ovat jo ehtineet talkoiden jälkeen omatoimisesti tehdä joitakin lisäyksiä/korjauksia. Nettisivujen mahdollisuuksia hyödynnettiin monipuolisesti, ja sivuilta löytyykin niin tekstiä, kuvagallerioita kuin lomakkeitakin!

Tänään Maija aloitti talkoiden tapahtumien dokumentoinnin oppimateriaaliksi ennen kuin lähti paripäiväiselle seminaarireissulle. Liisa sai talkoiden kirjanpitoon liittyviä juttuja kohdilleen ja meni iltapäivällä puhumaan Mielenterveysseuran maahanmuuttajaporukoille. Minä jatkoin nettisivujenteko-oppaan tekemistä, laitoin tekstiversion eteenpäin kommentoitavaksi ja yritin keksiä kikkoja joihinkin nettisivujen kummallisuuksiin - tarpeeksi monta kertaa kun kokeilee niin kyllä onnistuu =).

Minna







Lauantai 26.9.2009



Upea, kirpeä syysaamu ja täällä Evolla täydellisen hiljaista, ei kuulu autojen ääniä eikä muutakaan "sivistyksen" hälyääntä, ainoastaan joitakin lintujen vislauksia. Syksyn värit loistavat kirkkaina.

Hgin työväenopiston opistolaisyhdistyksen talkoot jatkuvat heti aamupalan jälkeen innolla siitä, mihin illalla jäätiin. Valmista on tullut tosi paljon, ja opistolaisyhdistyksen sivuilta alkaa löytyä tarpeellista tietoa. Samalla on keskusteltu syvällisesti sivujen sisällöistä, linkityksistä ja kuvista. Aluksi oli ongelma siirtää kuvia kuvagalleriaan, mutta konsultaation jälkeen homma saatiin sujumaan. Tehokkaan paripäiväisen talkoorupeaman jälkeen verkkosivuosaamista on nyt isolla joukolla opistolaisyhdistystä, sivujen päivitysvastuu ei ole yhden harteilla...

Evo soveltuu erinomaisesti talkoiden pitopaikaksi.

Liisa



Perjantai 25.9.2009



Hgin työväenopiston opistolaisyhdistys rakentaa nettisivujaan talkoilla Evon metsäopiston Rahtijärven kämpällä.

Paikka soveltuu erinomaisesti talkoiden järjestämiseen, keittiössä tehdään ruoat ja salissa on jopa valkoiset rullaverhot, täydelliset tykkien valkokankaiksi. Nettisivut valmistuvat neuvottelujen ja kokeilujen tuloksena ja kiintoisaa havaita, että kun tehtävä jaetaan osiin ja tekijäryhmä myös, valmista syntyy. Kukin hoitaa oan osuutensa ja sitten katsotaan yhdessä, mitä on tehty ja mitä vielä pitää muuttaa. Tekemisen kautta osaaminen vahvistuu. Töitä tehdää iltamyöhään, ja aamulla jatketaan...



Liisa



Torstai 24.9.2009



Maija on Keravan Laureassa pitämässä ensimmäistä varsinaista luotsikoulutuspäivää. Jännittävää kuulla, millaisia kommentteja ja ajatuksia opiskelijoilta nyt tulee, kun he ovat jo päässeet perehtymään talkoomaailmaan, mutta vasta nyt tekevät itse tosissaan juttuja.

Huomenna pidämme talkoita Evolla, tehdään nettisivut Helsingin työväenopiston opiskelijayhdistykselle. Niitä tavaroita tässä on koottu, Minna tulee vielä pakkaamaan ne aamuksia valmiiksi. Annelle selvityksiä maksatushakemukseen, jospa saataisiin paperit siihen kuntoon, että rahat tulisivat vilkkaasti. Ensimmäinenkin hakemus tehtiin pilkuntarkasti, mutta rahat eivät vieläkään ole tulleet. Pikkuisen ihmetyttää...



Liisa



Keskiviikko23.9.2009



Liisa etänä vimeisteli artikkelia ja vaihdoimme sitä sähköpostilla. Pienimuotoisessa yhteisessä kirjoittamisprosessissa sähköposti on kyllä helpoin tapa yhteiskirjoittaa. Jos olisimme avnanneet sivun wikiin ja siellä korjailleet, olisi koko juttu viennyt enemmän aikaa. Toisaalta, jos se olisi rutiinia? Muuutenkin mietin, miten vaikeata yleensä on saada uudistuksia aikaan analogiana

kotitalomme ulkokorjausremppa. Antennijohdot putkitetaan ja rasioitetaan uudestaan. Olisin halunnut toisen rasian keittiöön ja toisen olohuoneeseen, mutta ei, ne pannaan samalle paikalle missä ennekin, eli huoneeseen, missä ei ole televisiota., Ja antennimies totesi vaan, että omituisissa paikoissa ne näin vanhoissa taloissa ovatkin! Kun koko seinän rappaus on pois ja uudet piilotetaan, eikö olisi samalla voinnut uusia paikatkin? Toinen analogia samasta työmaasta: Olen vuosia haaveillut parvekkeesta, kun seinä on auki ja telineet paikalla, olisi helpompaa tehdä uusi parveke, mutta lienee mahdotonta sitä yhdistää tähän projetiin. Eli kunnostetaan ensin vanha vanhankaltaiseksi ja mietitään vasta sitten uusia asioita. Näin me varmaan teemme tietotekniikankin kanssa. Ensin sen avulla tehostetaan vanhoja toimia ja rakenteita ja sitten ne ovatkin jo betoonia. Uudista siinä sitten toimintaa, vaihda vaikka huoneiden järjesetystä....



Nettisivut tulevat vähitellen tutummiksi, kun kamppailee erilaisten viritysten kanssa. Minnan opas alkaa olla jo valmiina ja sitä kirjoittaessa on hyvä kokeilla omilla sivuilla nostoja ja siirtoja ja ingressejä ja suurennoksia, hakuja ja karttoja...

Että kyllä tämä tästä! Ja nyt pakkaamaan tavaroita Laurean luotsikoulutusta varten!



maija





Tiistai 22.9.2009



Artikkelin kasaamista eOppi-lehteen, Minna tekee nettiohjetta ja Maija on koostanut Mankkaan koulun ja IT-talkoiden aineistoja kuvagalleriaan. Kärsämäen ja Jaalan talkoiden yhteydenpitoa.





Maanantai 21.9.2009



Hallinnollisia tehtäviä ja viime viikolla pidettyjen talkoiden aineistojen käsittelyjä. Tiivistä istumista koneiden ääressä.

Tulossa on useita talkoita, ja niiden ohjelmia, matkustamista, yöpymistä valmisteltiin.



Liisa





Sunnuntai 20.9.2009



Eilen oli it-kouluttajien talkoot. Teimme ja tutustuimme sosiaalisen median palveluihin, tai oikeastaan opettelimme ja asensimme itsellemmme kätevämpää työpöytää ruudulle. Tarmo oli loisto luotsi, kaikki kokivat saavansa uutta osaamista ja kätevyyttä työskentelyynsä. Mietiskelen juuri, että yrittäisikö kotikoneelle samaa vai tyytyiskö kirjainmerkkeihin ja kirjainmerkkipalkiin? Itse asiassa nekin ovat aika hyviä, huomasin, kun yritin saada pienen ryhmän google-kalenteria käyttööni.



Lapparissa se on nyt Firefoxin Flockilla organisoitu vasempaan sivupalkkiin, mutta iMacissa laitoin sekä kalenterin että sen päivitetyn muodon kirjanmerkkipalkkiin. Ihan hyvä molemmin, paitsi että jos Flockissa näkyy uudet viestit, voittaa se tietty kätevyydessään.

Paljon voi tietokoneella tehdä enemmän kuin tekee, mutta sen haltuunotto vie aikaa ja voimia, kun kuitenkin jopa kokonaisnäkemys siitä, mikä on mahdollista ja miksi ja miten, puuttuu. Aivan liian paljon on toinen toistaan parempia sovelluksia, joita ei mitenkään ehdi tsekkaamaan ja vertailemaan. Talkoissa moni koki saavansa toisiltaan hyviä vinkkejä ja aikaa oman käyttönsä hiomiseen. Tätä aikaa on usein vaikea ottaa kotona tai työpaikalla.

Kaikenkaikkiaan lauantai oli hyvä päivä, Talkoomalli osoitti olevansa kelpaava myös it-ammattilaisten keskuudessa.



maija





Torstai 17.9.2009



Torstai on toivoa täynnä! Tänään onnistuimme laittamaan sekä videot että pdf:t talkootuotoksiin ja ohjeisiin. Ohessa pieni tapaushistoria, millaista on maallikon tie tekniikan ihmemaailmassa:





Muokkasin lauantaina nettisivuja suorittaen nostoja. Ja sain äänioppaan katoamaan..! Yritin etsiä sitä ja löysinkin tikulta viimeisen version. (maija 12.9.2009 klo 10.21) Yritin siirtää nettiin, ei onnistunut.



-uusi yritys klo 15.15, ei onnistu



- Jostain syystä opas ei suostu siirtymään, yritin taas (19.13)



-Tein uuden sivun, jos onnistuisi siten 19.30



No nyt sain opaan sivulle, mutta kun tallensin, se hävisi.. klo 20.42



-klo 22.55 ja monta eri nimeä ja uutta sivua ja ei se opas vaan tallennu!



- Sitkeänä sissinä yrittäen jälleen sunnuntaina (klo 15.19)

vielä parit kerrat ja



- ma- aamuna ennen Mankkaan talkoiden alkua.



(Tässä välissä luin Positiivarien aamun ajatuksen: Kerro minulle, ja minä unohdan.

Näytä minulle, ja minä saatan muistaa.

Ota minut mukaan tekemään, ja minä ymmärrän.)



-Maanantai-iltana uusi yritys klo 22.05:



- ja tiistaina taas klo 13.21

- ja kerran vielä keskiviikona kello 11.05



- Keskiviikkona klo 21.53 Minna kokeilee PC:ltä... Eikä onnistu.



- No nyt, torstaina klo 14.16, yritämme pakattuna



ja toistamiseen pakattuna klo 14.26 uudelle sivulle ja yht´äkkiä, nyt se onnistui!



No sivu oli väärässä kohdassa ja siirto ei onnistunut ja taas uudelleen. (Siirto olisi ollut helppo, jos olisi huomannut klikata sitä sivua, minkä alle siirsi)



Eli opas on nyt sivullaan. Saman teimme myös Mankkaan lehdelle, monta kertaa ja pakattuna sitten onnistui. Pakkauksen löysimme googlettamalla ja se oli, sitten kun sen löysi, helppoa, esikatselussa vain Quartz-suotimesta reduce size. Jospa sen olisi tiennyt ja huomannut heti. Ehkä kuitenkin nyt jopa oppi ja ymmärtääkin mitä teki, vrt aamun ajatusta!



Samoin onnistui Mankkaan tekniikkavideon muunto DV-tiedostoksi ja pakkaus ffl:llä. Tosin ei MacBook Prolla vaan vanhemmalla MacBookin iMoviella - keksin yöllä, että kun oli vanha windows, niin ehkä vanha mac olis parempi, tiedä häntä sitten oliko tässä päätä taikka häntää .



Jotenkin tuntuu, että ei tämä kovin tehokasta työskentelyä ole, mutta mikä on vaihtoehto? Miten kaikki kikat ja konstit voi osata, ellei koko ajan käytä ko. ohjelmia päivittämättömillä koneilla?



Ja tämänkin tarinan lopuksi, kun olin pitänyt tätä historiaa äänenpäivitys -sivulla ja rupesin kirjoittamaan tänne päiväkirjaan, onnistuin hävittämään muokkaustilassa olevaa tekstiä. Eikä ollut edes vanhoilla sivuilla. Mutta kikka: Minnan koneelta ei vielä ko. sivua ollutkaan poistettu, joten tikulla siirtyi historia....Hupskeikkaa.





maija





Keskiviikko 16.9.2009





Hyviä ja huonoja asioita ja ilmiöitä: Hyviä: Mankkaan ylä-asteen yhden luokan tulevaisuustietotalkoot onnistuivat hienosti. Oppilaat saivat mielestäni hyvin tulevaisuustarkastelun ideasta kiinni ja tekivät kukin omaan skenaarioonsa sopivat ruoat ja videot. Tulokset ovat Talkootuotoksissa ja sinne aion kuvata myös koko prosessin tarkemmin, jotta jotkut koulut voivat oma-aloitteisestikin antaa tulevaisuuskasvatusta. Oppilaat ovat kyllä luovia ja kekseliäitä, samoin kuin olivat oppilaat edellisviikon Laurean talkoissa. Kun puhutaan tietotekniikan osaamisesta, tekniikasta ja sisällöstä, on minusta hyvä havaita, että itse asiassa nuoret ottavat välineet haltuunsa aika kivottomasti, mutta oma kekseliäisyys ei ehkä riitä, ellei anneta yrittää yhdessä myös sisällöllisesti. Kun on oma aihe, mitä kuvataan, niin sillloin motiivi on korkeimmillaan ja pienet tekniset puutteet eivät niinkään haittaa. Jos taas lähdetään opettajan antamasta aiheesta, on vaikeampaa saada innostusta aikaan ja silloin napistaan toimimattomista ohjelmista, yhteensopimattomista laitteista jne. Ja odotetaan, että saadaan valmiina eteen. Se on omiaan myös tukahduttamaan luovuuden ja kekseliäisyyden. Uskon edelleen itseilmaisun voimaan.



Huonot asiat: Tekniikan kanssa menee välillä hermot, kun se, mikä aiemmin toimi, ei nyt toimikaan. Ja syitä voi olla satoja, eikä tiedä onko syy korvien välissä vai missä.

Esimerkiksi: Olen jo vuosia käyttänyt Olympus-sanelinta ja kuunnellut suoraan tulokset Quickilla. Nyt kun yritin tehdä sitä samalla MacBookilla (ehkä noin puoli vuotta edellisestä kerrasta) väittipä tämä Macini, että kyse on elokuvatiedosta, eikä sitä voi avata.

Vein tiedostot koti-iMacille ja nehän avautuivat ja konvergoituivat myös mp3:ksi Switchillä.

Kun jälleen toin tiedostot kannettavalle, vain mp3- avautuivat ja siis edelleen tiedostot ovat MacBookissa "elokuvatiedostoja" mutta iMacilla äänitiedostoja.

Mitä on tapahtunut, olenko unisssani päivittänyt väärin, lisäillyt jotain vai mitä kummaa? Kyse oli sikäli tärkeästä sanelusta, että tytöt tekivät videonsa spiikkaukset sanelimella ja olisi ollut tosi kurjaa, jos se ei olisi aamulla toiminutkaan, varsinkin kun heidän videoimansa pätkä ei tallentunut nauhalle koulun vanhalla kameralla eikä kameraan ollut myöskään koulussa firewirepiuhaa eikä meilläkään ollut. Tekniikan harmit jatkuvat: olemme saaneet vasta yhden videoista talkootuotoksiin, toinen on avi-muodossa, mutta ei tallennu ja pdf:nä tehty sarjakertomus slowlife elämästä ei myöskän tallennu. Aikaa kuluu, kun turhaan yrittää, mm lauantai-keskiviikko välisenä aikan olen monesti yrittänyt laittaa vahingossa poistamaani äänioppaan tiedostoa sivuille, olen avannut uuden alasivun, muuttanut sivun nimeä jne... Mutta ei tallennu. Lisäksi emme pystyneet Mankkaalla kopioimaan/tulostamaan kuin 5 lehteä vaadittavasta 20:stä, kun muste pääsi loppumaan - tämä nyt on tietty huolimattomuutta, mutta silti. Kaikesta huolimatta olo on tyytyväinen, koska talkoomalli toimii, nuoretkin oppivat sen avulla ja se ei ole ohjaajille liian raskas tapa toimia. Onneksi meidät oli Mankkaalle kutsut mediakasvatuksen vanhan konkari, Rimalin Helena, joka osaa ottaa uusia tapoja toimia käytäntöön - ja ottaakin joka päivä.



maija





Perjantai 11.9.2009



Liisa jo bloggailee Koreasta: http://liisakirves.blogspot.com/



Tuntuu kuin itse olisi matkalla, hieno homma

maija





Perjantaiaamu 11.9.2009





Eilen oli Aktiivin syystapaaminen Tikkurilassa. Hämmästyttää, kuinka paljon hyvää työrtä on tehty. Todella monia koulutusohjelmia syrjäytymisvaaran alla oleville, tapahtumia kirjastoissa, tutkimusta jne. Sanoinkin, tai kuiskuttelin, Jarmolle, että kyllä tästä kaikesta luovasta puurtamisesta pitäisi enemmän puhua esimerkiksi tietotekniikan ammattilaisten keskuudessa. Sikäli koenkin, että meidän hankkeemme kotipesän ollessa Tietotekniikan liitossa luomme omalta osaltamme siltaa eri alojen ihmisten kesken. Tulisipa siitä vaan vankka silta, vaikkapa kaarisilta!



Pohdimme tapaamisessa myös hallintokäytäntöjä, sillä esimerkiksi rahojen tulo hankkeiden tileille on todella hidasta, niin hidasta, että se hämmästyttää, kummastuttaa pientä tekijää. Isot instituutiot ovat tottuneet elämään sen parissa, että rahat tulevat vuodenkin myöhässä, mutta pienillehän se on katastrofi ja vielä pienemmille tekee mahdottomaksi edes kuvitella hakevansa hankerahaa. Mikä aloitteelisuuden ja uuden etsimisen ja luovuuden tuhlaus! Kiitollisena sitä tässä on Tietotekniikkaliiton pitkämielisyydestä.



Pohdimme ja kannoimme myös huolta eri hankkeiden välisestä yhteydenpidosta ja tietojen ja kokemusten vaihdosta ja niistä oppimisesta. Helppoa se ei ole, sillä nytkin päivät tahtovat täyttyä omista hankkeista, sillä ennenkaikkeahan on pidettävä huolta, että hankesuunnitelmassa annetut lupaukset pidetään. Vielä on parannettava yhteydenpidon välineitä niin, että uudet merkittävät tiedot saavuttavat käyttäjänsä. Itse tällä hetkellä odotan tttl-kouluttajien talkoita, missä rakennamme personoitua sosiaalisen median sähköistä työpöytää. Unelmoin, että se ratkaisee tämän riittämättömyyden ongelman: sen avulla pysyy ajantasalla!



Leenan kanssa Helsingin tulosuunnan ruuhkassa pohdimme vielä sitä, että olisko hyvä, jos hankkeista saisi tietoa myös toiminnoittain: koulutus, tapahtumat, tutkimukset, hyvät käytänteet jne? Nythän tiedot ovat hankkeittain ja kunkin hankkeen sivuille pääsee aktiivi-infon kautta. Ehkä se auttaisi ainakin täsmätiedon löytämistä.



Hiukka myöhästyneenä ehdin vielä illalla Hetkyn hallituksen kokoukseen. Tuija esitti

vertauksen tietotekniikan käytöstä: edelläkävijät ovat kuin käärmeen pää ja luikertelevat jo pitkällä puustossa hännän tullessa perässä. Näinhän se on. Kannan huolta siitä, että häntä pysyy mukana eikä ole kuin sisiliskolla. Ja toisaalta siitä, että pää luikerrellessaan tietää, mihin luikertelee ja miksi ja viestittää sitten, miten, myös häntäpäässä oleville.



Kaiken kaikkiaan on hienoa työskennellä - elää - hienojen ihmisten parissa. Kiitos kaikille eilen kohtaamilleni siitä!



maija





Keskiviikko 9.9.2009



Talkootavarat ja kirjapainosta tulleet kirjat on järjestetty paikoilleen ja maksatushakemusta varten on koottu tietoa ja järjestetty kuitteja.



Keravan luotsitalkoista jäi oikein hyvä mieli, kun saimme innostuneita ilmeitä ja kommentteja, lisäksi muutama opiskelija kertoi olevansa kiinnostunut sekä luotsin tehtävästä että myöhemmin myös tämän tyyppisestä työnteosta, mikä ilahdutti meitä kovasti.

Nyt uusien talkoiden organisointiin, kunhan pidän ensin muutaman päivän vapaata ja tutkailen ulkomailla tietoyhteiskunnan laitteiden ja palvelujen luovia käyttötapoja...



Liisa



Tiistai 8.9.2009



Päivä on ollut hyvin intensiivinen ja valmista on tullut. Vaikka varustetaso on kirjavaa, konsteja ja kikkoja on riittänyt niin, että tuloksia on nautittu koko joukolla kaksi kertaa päivässä.

Ohjausryhmämme jäsenet Tuija H ja Ari P kävivät katsomassa, miten homma etenee...

Valmiiksi saaminen ja työn mitoittaminen sen mukaan on edelleen haasteellista...



Liisa





Maanantai 7.9.2009



Viertolassa Laurean luotsitalkoissa, ensimmäinen puolikas on jo takana ja opiskelijat ovat saaneet valmiiksi lehden, videon, äänituotoksen ja muokanneet nettisivut siihen kuntoon, että tuotokset saadaan siirretyksi sinne.

Toinen jakso on jo vauhdissa ja tunnelma ihan hyvä, ellei jopa vauhdikas. Oppaat ja kirja saatiin lämpimäisinä jo puolen päivän tienoilla opiskelijoiden käyttöön, hieno homma!

Tämä malli tuntuu toimivan taas kerran.



Liisa





Perjantai 4.9.2009



Tavaroiden pakkaus maanantain talkoisiin. Uudet kirjat tulevat suoraan Keravalle,

Minnan kanssa käytiin luotsikoulutuksen ohjelmaa läpi ja valmistauduttiin maanantain varalle. Innostusta on ilmassa!



Liisa





Torstai 3.9.2009



Olimme Keravan Laureassa pitämässä parituntisen briefauksen luotsiopiskelijoille, oli oikein antoisa tilaisuus.

Maija puhui Tietotaitotalkoiden teoreettisesta ja yhteiskunnallisesta taustasta, minä väänsin rautalangasta talkoomallia ja Eeva kertoi käytännön opiskelujuttuja. Kävimme myös tarkistamassa Viertolan tiloja ja verkon kapasiteettia. Homma näyttää hyvältä.



Liisa



Keskiviikko 2.9.2009



Kuulin eilen lauseen: Opettajat eivät voi kannustaa luovuuteen ja itseilmaisuun, koska oppilaat saattavat luoda jotain sellaista, mitä opettaja ei tarkoita eikä halua. Lause aiheutti oikein kylmiä väreitä: jos näin on, niin se on niin väärin, silloin kahlitaan ihmisen kasvu ja ihmisen itsensätoteuttamisen mahdollisuus. Kasvatuksen tulisi tukea luovuutta. Opettajan tulee kuitenkin opettaa eettisyyttä ja arvoja.



Muuten, onko tekniikan suhteen sama asia: jos ei ole ihan tekniikan kehittämisen ytimessä, niin ei saa omia luovia sovelluksia koskaan, sillä nehän voivat uhata kehittäjien imagoa?



Ja ajatusketjua jatkamalla: nousevatko arjen innovaatioit koskaan toteutukseen, elleivät ne ole virallisen innovaatio-ohjelman mukaisia ja jollei rahoittajat heti ymmärrä niitä?



En ehkä osaa sanoa oikein, mitä luulen ymmärtäneeni ja mitä pelkään. Mutta jos olen oikeilla jäljillä, niin Tietotaitotalkoot ovat entistä tärkeämmät, siellähän yhdessä luodaan uutta ilman, että kukaan sanoo, mitä luodaan. Jokainen talkoolainen tuo omat osaamisensa ja unelmansa kehiin. Ja niistä voi syntyä todella jotain uutta, kunhan toimintatapa on juurtunut arkiseen aherrukseen.

maija









Keskiviikko 2.9.2009



Torstain luotsikoulutuksen aloitusbriefin valmistelua. Hienoa, että pääsemme aloittamaan koulutuksen, ja jännittävää odotella opiskelijoiden reaktioita ja kommentteja.

Saimme oppaiden ja kirjan vedokset nähtäväksemme, ja olimme tosi yllättyneitä tästä huippunopeasta toimituksesta. Saattaa olla, että meillä on painotuoreet oppaat huomenna näytettäväksi. Viimeistään kuitenkin maanantaina...



Liisa



Tiistai 1.9.2009



Talkoot on menetelmä, minkä avulla otetaan yhteisössä jokaisen voimavarat käyttöön



maija



Hyvä lause, oli tarpeen kirjoittaa se muistiin. Tänään pistettiin kirja ja kaksi opasta painoon ja toivottiin niiden valmistuvan mahdollisimman pian, saa nähdä milloin meillä on valmiit kirjat kädessä...

Songan matkakertomus-julkaisutalkoot pistettiin kalenteriin lokakuun lopulle.



Iiriksen läksiäiskahvipöydässä käytiin hyviä keskusteluja hyvistä/tarpeellisista tietoteknisistä keksinnöistä ja/tai palveluista, joista voisi olla hyötyä myös Afrikassa. Aika vähän jäi käteen, kun oltiin umpirehellisiä. Yhteiskunnan rakenne on rikkoutunut, kiire ja stressi kasvanut tietotekniikan kehityksen vuoksi tai seurauksena, onko aihetta siirtää sama tilanne Afrikkaan vai onko heidän yhteiskuntiensa rakenne ja elämäntapa "suojelemisen" arvoista? Keskustelimme myös parveilusta, sen hyvistä mahdollisuuksista ja mietittiin myös sen kääntöpuolia. Miksi massatapahtumat vetävät yhä enemmän väkeä? Millaisia vaikutuksia parveilusta on netissä? Syntyykö sitä kautta noitavainoihin tai muihin lynkkausjuttuihin verrattavia vaikutuksia?



Liisa









Maanantai 31.8.2009 klo 23.08





Onpa muuten ihana ilta - ulkona leppeä tuuli ja lämmintä. Tulin juuri Pasilasta hakemasta Mirjalta Digitaalisen arjen viestinnän korjattua versioita. Hän on illan ahertanut, poistanut kirjoitusvirheitä ja sovittanut sivuja. Enää puuttuu ISDN numero. Sitten se on painovalmis. Onneksi Johanna huomasi, että vanhasta PageMakerista InDesignen kautta

pdf:ksi muutettu versio hävitti jopa sivuja ja sivut olivat vielä puolinaisia paikottain. Mirjalta löytyi vanha versio ja uudempi PageMaker ja nyt on kaikki kunnossa. Kiitos Virve oikoluvusta, Johanna kansista, Kari kuvasta ja Mirja taiton uudistamisesta, kuvien skannaamisesta, hakemiston tekemisestä jne. Hajautettu talkoo on myös hyvä menetelmä, huomaan. Kun Liisan aherrus huomenna palkitaan vielä ISDN-numerolla (muuten, ennen oli helpompaa, soitti vaan ja sai heti numeron) ja kilpailu on suoritettu ja paino valittu, niin luotsioppilaat saavat talkoita taustoittavat teoriat luettavaksi.

Maija





Maanantai 31.8.2009



Akamoinen urakka tämä kirjojen painattaminen - vielä senkin päälle kun itse sisältö on jo tehty.

Kilpailuttaminen on ihan oma lukunsa, ja sitten kaikki ISBN:t ym:t. Mutta kokemusta kertyy joka hetki.

Lauantain talkoiden hallinnollisia hommia, joita oli taas mukava tehdä, kun talkoot olivat onnistuneet..,

Minna aloitti Nettioppaan tekemistä.



Liisa



Sunnuntai 30.8.2009



Odottelin eilen soittoa Marraskoskelta, mutta sitä ei kuulunut, joten päättelin asioiden sujuneen mallikkaasti. Ja kun kävin sivuja katsomassa, niinhän oli tapahtunutkin. On tosi hienoa lukea tuollasia tuloksia ja päätellä, että konsepti toimii ja luotsit ovat mahtavia. Ja että Maijan kommentti kylien voimasta pitää paikkansa.



Liisa



Lauantai 29.8.2009 klo 22.11





Vaikka nukuttaa - yleensä kyllä menen myöhemmin nukkumaan, mutta tänään oli kävelyä niin paljon, että..- niin kirjoitan tänne kiitokset Virvelle ja Johannalle! Oli hieno päiväkirja/tilannekatsaus sivulla www.tietotaitotalkoot.fi/luotsit .On mahtavaa huomata, tuntea, että luotsit osaavat ja pärjäävät! Kuten tietysti ja tottakait se, että kylissä on voimaa ja yhteistyö ja tekeminen tuottaa tuloksia ja pienet vaikeudet on tehty voitettaviksi! Otetaan kikat avuksi kun konstit loppuu! Todella upeata. Tunnelma oli hyvä



talkoissa ja sivut ovat hienot, nuortennurkka erityisen mukava. Nyt vain kaikki marraskoskelaiset päivittämään sivuja ja minäkin odotan kuvien tuloa innolla. Marraskoski näyttää upealta paikalta! Öitä kaikille ja toivottavasti junassa voi nukkua, Virve ja Johanna!



maija







Perjantai 28.8.2009



Hurraa, seurantaraportti taustapapereineen on menossa Rovaniemelle, viimeinkin.

EURA-järjestelmä on viime ja tällä viikolla tökkinyt tosi pahasti, mutta toivottavasti olemme kuitenkin täyttäneet byrokratian kirjaimet pilkulleen. Perästä varmaan kuuluu, ellei näin ole...

Huomenna Johanna ja Virve pitävät talkoot Marraskoskella, lähtö koneiden ja laitteiden kanssa on tänä iltana yöjunalla, paluu sunnuntaiaamuna. Hyviä talkoita!



Liisa



Torstai 27.8.2009



Talkoiden nettisivuja kehitettiin koko päivä. Aika kului keskusteluihin uusista mahdollisuuksista, uusien "palikoiden" kokeiluista ja suunnitelmista.

Kaikissa tapaamisissa opitaan lisää ja huomataan, miten sivujen käytettävyys paranee, sekä tekijöiden että käyttäjien kannalta. Tärkeää on myös havaita, että hyvä tulee vasta, kun keskustellaan saman pöydän ääressä ja kuunnellaan aidosti toisiaan.

Lisäksi väänsin exel-taulukkoa talkoiden tilastointia varten, ja minulla oli pitkällinen "erimielisyys" luvuista exelin kanssa, sillä matkan varrella "kadotin" yhden numeron, ja sen metsästäminen olikin tosi työlästä...Lopulta löysin oman virheeni: olin merkinnyt yhden miehen naiseksi!!!



Liisa



Keskiviikko 26.8.2009



Heräsin aamulla byrokratiaan: eikö meidän pidäkin nyt kilpailuttaa koko suunnittelussa oleva kirjasarja: 3 teoria-kirjaa ja viitisen opasta? Näistä on valmiina jo parit kirjat ja parit oppaat..Tosin hankintahinta kertaotoksena ei ylitä 2000 euroa. No ohjeiden mukaan pitää tehdä kilpailutus. En saanut uudelleen unta ja ajattelin, että laitan viestin asiasta ja menen nukkumaan uudestaan.

Josko aivot lepäisivät? No näin ei käynyt, vaan nousin kohta listaamaan näitä eri kerroksia, mitä hankeessa on :



1. Byrokratia: Hankeen raportointi ja taloushallinto kilapailutuksineen ja lippuineen ja lappuineen ja lomakkeineen ja laskuineen, kokouksineen, pöytäkirjoineen

2. Talkoiden järjestelyt: paikat, matkat, ihmiset, laitteet, ohjelmat jne.

3. Viestintä: Hankkeen tekijöiden, sidosryhmien, ohjausryhmiien, julkisuuden, talkooväen, aktiivin jne. logoineen, teksteineen, kuvineen, osallistumisineen

4. Sisältö: talkootapahtuman juoksutus, teoriapohdinta jne.

5. Tekniikka: laitteet (videot, lapparit, tykit, valkokankaat, puhelimet, nettitikut, wlan-asemat, printerit, skannerit, vhs-kasettien purut jne. jne.) ohjelmat (taitto-ohjelmat, kuvankäsittelyt, sosiaaliset mediat, netit jne.)

6. Koulutus : luotsikoulutus Laureassa (ohjelma, opetus, järjestelyt jne.), omien viestintäkasvatusseuran luotsien preppaus, sertifikaatit jne.

7. Tulokset: omien nettisivujen ylläpito ja kehittäminen, julkaisujen ja muiden materiaalien monistus ja arkistointi, talkoiden jälkeinen työ tuotosten viimeistelyssä, kirjat, oppaat jne.

8. Toiminta: talkooluotsina toimiminen, videoiden teko, kirjoittaminen jne.

9. Yhteistyö: yhteistyö Aktiivien kanssa, muiden sidosryhmien, muiden kanssa

10. Tutkimus: tutkimuksen mentorointia ja pohdiskelua, uusien näkökulmien etsintää, raportointia

11. Talous: talouden pitäminen mielessä kokonaisuutta ajatellen





No kun tämän olin yöpöydän keltaiselle lappuselle kirjoittanut, ajattelin, että nyt sitä voi vielä tunnin nukkua, asiat ovat poissa mielestä. Katinkontit, ei kun ylös ja Hesaria lukemaan. Ja kohta jalat kohti Eerikinkatua ja netin sivujen kehittämistä talkoilemaan



Maija



En herännyt aivan yhtä aikaisin kuin Maija, mutta päässä pyörivät erinomaisen kiemuraiset kilpailutussäännöt, ja niitä päivän mittaan väännettiin tarjouspyynnöksi. Arvioni on, että tarjouksissa on vain pieniä eroja, mutta hintaa tuli tästä byrokratiakoukerosta. Toivon hartaasti, että tämä kierros riittää nyt melko pitkälle...

Illansuussa pidimme luotsien kanssa syvällisen palaverin, jossa ruodittiin nettisivuissa havaitsemiamme korjausta vaativia seikkoja. Suuri osa on tekniikkaan kohdistuvia toiveitamme, ja voi olla, että ne on jo ratkaistukin, mutta emme vain ennemmin ole osanneet niitä pyytää. Pätee siis tässäkin, että harjoitus tekee mestarin... Kun olemme jo muutamat nettitalkoot pitäneet, huomataan (=sekä me että talkooporukat), että olisi hyvä saada esimerkiksi laskuri tai hyvä hakupalikka sivuille, ja syötekin saattaisi olla hieno juttu. Huomenna viemme toiveet tekniikan eteen ja toivon mukaan saamme haluamamme. Osa toiveistamme/havainnoistamme oli itseemme eli toimintatapaamme kohdistuvia tai sisällöllisiä tai sivujen rakenteen muuttamiseen kohdistuvia, ja ne kaikki tähtäävät parempaan käytettävyyteen. Huomisen palaverin jälkeen olemme taas paljon viisaampia. Ilta meni pitkälle, mutta saimme paljon valmista, ja Minna tulee tekemään nettiopastamme. Lehdenteko- ja äänenkäsittelyoppaat ovatkin jo valmiit, ne löytyvät vasemmalta Ohje -valikosta.









Tiistai 25.8.2009



Aamupäivä etätyössä - Liisa koko päivän. Luotseille tarkoitettu teoriakirja - vanhasta ajantasaisesta hiukan muokattu - on muuten valmis, mutta painotarjouksia tarvitaan. Kirjalla on kiire, koska olisi hyvä jakaa se luotsien perehdyttämistilaisuudessa syysuun alussa. Tarjousten hintahaarukka on todella iso - miten voimme selvittää laadun? Pdf:n eri päivitysversiot toimivat tietysti erilailla ja kaksipuolisen A5:n printtaaminen on helpompaa, jos on uudempi versio. Mutta onnistuu se kikkojen avulla, kun konstit loppuu. Saimme Yöjalan esitteen jopa nettiin, kun laitoimme sen linkkinä. Muut, vielä keskeneräiset, laitetaan myöhemmin, eikö Pentti?



On tämä it- maailma kummallinen, joka päivä jotain. Nyt ei toimi netti, ei niin täällä kuin Kalliossakaan, ei niin itsellä kuin naapureilla, muuta kuin satunnaisesti. Aikaa kuluu yhden viestinkin lähettämiseen. Pitää ottaa puhelin avuksi ja taas tärveltyy aikaa.. No vetämässä on opistolaisyhdistyksen nettitalkoisiin oiva tilla Evon metsäopistolla, jos vain aika sopii, kyse on parin parin tunnin viilaamisesta.



Eerikinkadun toimistokalusteet ovat hiukan epäkäytännölliset ja kaappitilaa tosi vähän. Niinpä meillä on lattialla talkoiden koneita ja piuhoja, pöydillä tyhjiä mukeja ja papereita ja laatikoita ja kyniä jne. Aamulla kun tulee julkisivuremontin kourissa olevasta kodista tänne rupeaa jo pinna palamaan, eikö missään ole järjestystä. Niinpä tänään siivosin pöytäni ja löysin tekemättömien töiden paljouden: luotsien käytännön opaskirjan ja kolmannen teoriakirjan papereita, kadonneen Kevättuutin jne. Mutta kyllä tämä tästä. Elämä on kivaa, kun on mielekästä tekemistä, josta kokee olevan hyötyä nyt ja tulevaisuudessa!

maija



Niinpä, olin kuvitellut etätyöpäivän järjestyksen vähän toisenlaiseksi, mutta kiireellinen kirjanteko ja sen kilpailutus tuotti melkoisesti uusia yhteydenottoja ja niihin kului aikaa. Mutta tällaista elämä on, suunnitelmat muuttuvat, ja kun teemme töitä EU-hankkeessa, parempi selvittää asiat etukäteen kuin jälkikäteen.



Liisa



Maanantai 24.8.2009



Luotsioppaan tekstien viimeistelyä, yhteydenpitoa moneen suuntaan, kilpailutuksen selvittelyä,

seurantaraportin aineistojen koostamista. Aika vilkas päivä, lopuksi vielä junalippujen hankinta ensi lauantain talkoisiin Marraskoskelle...



Liisa



Lauantai 22.8.2009



Yöjalan talkoiden toinen osa Nummelassa. Päästiin aamulla heti hyvään vauhtiin, kun viikko sitten oli yhdessä tehty visioita esitteiden kokoamiseksi.

Viikon aikana oli valmistettu materiaalia, ja nyt sitä oli sitten melko nopea taittaa. Päivän aikana saatiin valmiiksi kaksi esitettä ja kolmannen, 8-sivuisen pohjat, taulukot, kaaviot ja suurin osa jutuista. Kun tekstin kuitenkin pitää olla tarkkaa ja täsmällistä, sen hiominen lopulliseen kuntoon tehdään myöhemmin. Kahden päivän aikana kuitenkin saatiin taitto haltuun, joten tästä on hyvä jatkaa omin voimin ja tehdä erilaisia julkaisuja tarpeen mukaan. Ideat jo sinkoilivatkin.



Liisa



Torstai 20.8.2009

Olen Johannan kanssa Evolla pohtimassa tulevaisuuden ammatteja arjessa. Kirjoittelen bologeja niin paljon kuin ehdin - tietty omasta näkökulmasta, mitä kuulen. Blogit löytyvät meidän omilta sivuilta



maija



Työläs talkoo-osallistujien taulukointi seurantaraporttia varten on valmis! Seuraavalla kerralla sujuu varmaan jo nopsemmin, ensimmäinen kerta on tietysti kaikkein vaikein.



Liisa



Keskiviikko 19.8.2009



Yöjunalla Oulusta Helsinkiin, Limingan talkoista hyvä mieli koska palautteet olivat niin kannustavia, vielä nyt aamullakin sähköpostin kautta.

Raivostusta taas nostatti VR:n "asiakasystävällinen" lippuvaraussysteemi, mikä tarkoittaa, ettemme pystyneet Oulun asemalla vaihtamaan makuuvaunupaikkojamme aikaisempaan junaan, kun aseman lipputoimisto oli suljettu jo klo 17.30, Oulun kokoisessa kaupungissa! Ihmetyttää nämä VR:n tietojärjestelmät, jotka eivät voi vaihtaa matkustajan lippua junasta toiseen, kun rahat on kuitenkin jo VR:llä.

Tavaroiden purkua, kävin esittelemässä hanketta Mielenterveysseuran alueellisille toimijoille ja sieltäkin tuli kannustavaa palautetta, talkootilauksia tulee varmaan myöhemmin. Kasasimme taas yhden artikkelin kuvineen ja kuvateksteineen talkoista.



Liisa



Tiistai 18.8.2009



Limingassa, ihanalla vanhalla työväentalolla, jonka tilat toimivat loistavasti talkoopaikkana.

Keittiössä nostalgiset Arabian kahvikupit, mutta ei juuri lainkaan ruoanvalmistusastioita eikä ruokailuvälineitä. Pisteytyksellä päätetty ruoka syötiin siis pahvilautasilta...menetelmä opittiin kuitenkin hyvin eikä ruoassakaan kuulemma ollut valittamista.

Limingan kylien yhteisten nettisivujen tekeminen sujuu vauhdilla. Voiko tästä päätellä, että konsepti toimii ja antaa kyläyhdistyksille motivaatiota ja työkalun toimintaan?



Liisa



Maanantai 17.8.2009



Liminkaan lähdössä, onneksi saatiin vielä junaliput. Monta asiaa hoidettava näitä talkoita varten,

lisäksi kirjoitettiin uusi esipuhe luotsien oppikirjaan ja koottiin pakolliset logo- ja muut aineistot painoa varten. Toista juttua varten etsittiin kuvia ja kuvatekstejä.

Nummelassa oli erittäin motivoitunut ja innostunut talkooporukka viime lauantaina, saatiin esitemateriaalit hyvälle mallille ensi lauantain jatkotalkoita varten. Pisteytys oli taas kerran loistava työkalu, yhdessä päädyttiin kasvissosekeittoon, mikä maistui herkulliselta.



Liisa





Perjantai 14.8.2009



Luotsikoulutuksen oppimateriaalikysymys meni hyvin eteenpäin, kun pidimme tuloksellisen palaverin painon edustajan kanssa.

Tekijänoikeudetkin on selvitetty. Monien talkoiden rutiinikysymyksiä pistetty järjestykseen ja huomisen tavarat Vihdin Yöjalka-talkoisiin pakattu. Huomenna siis Vihdin Nummelassa...



Liisa





Torstai 13.8.2009



Aikataulujen rustaamista ja yhteyksien pitoa moniin eri suuntiin.

Valmisteluja palavereita varten. Muutama talkootkin viriteltiin, mutta ei vielä lisätty kalenteriin, koska päivämäärät täytyy lyödä lukkoon...



Liisa





Keskiviikko 12.8.2009



Aamulla erittäin tuloksellinen ja hyvä palaveri luotsikoulutuksen yksityiskohdista Keravan Laureassa.

Koulutus näyttää menevän hienosti eteenpäin ja asiat loksahtelevat mainiosti kohdalleen. Koko talkoohankkeen kannalta on oleellisen tärkeää, että kumppaniksemme löytyi näin hienosti asian ytimen ymmärtävä opettaja ja hänen oppilaitoksensa.

Meltauksen talkoot peruuntuivat, mikä on tietysti harmillista, mutta Marraskoskella kuitenkin pidetään nettitalkoot.



Liisa



Tiistai 11.8.2009



Talkoista ja yhteisöllisyydestä tarvitaan jutut Hetkyn lehteen, ja niitä olemme koostaneet.

Maija kirjoitti tekstin, minä kaivoin kuvat ja kirjoitin kuvatekstit. Taas tuli mieleen, että kuvia pitäisi ottaa paljon enemän kuin niitä on tähän saakka otettu, jälkikäteenhän ei kuvia saada mistään.



Kävin aamulla katsastamassa Keravalla Viertolan palvelukeskuksen talkoopaikaksi. Se soveltuu meidän tarkoituksiimme silloin, kun talkoissa ei valmisteta itse ruokaa, ja sellaiset talkoot on heti syyskuussa, kun Keravan Laureassa pyörähtää käyntiin luotsien koulutus. Huomenna meillä on asiasta palaveri Laureassa...



Liisa





Keskiviikko 5.8.2009



Edelleen keskusteluja talkoopaikoista. Ihmiset ovat palaamassa lomilta ja ruuhkautuneet työt tai lomasijaisten tekemiset eivät anna mahdollisuutta sujuvaan asioiden hoitoon.

Mutta kyllä se tästä, vastauksia alkaa vähitellen tulla. Kävin läpi papereita, joista saatta olla hyötyä oheismateriaaleina.



Pari päivää sitten yritin saada erään operaattorin puhelinkaupasta apua puhelimen muistikorttiongelmaan. Tarvitsisin nimittäin sellaisen kehyksen, johon kortin voi laittaa kortinlukijaa tai tietokoneen korttireikää varten, puhelimen kortti on yleensä nimittäin liian pieni ja häviää koneen uumeniin (nimim. kokemusta on!). Talkoissa varmaan tulee eteen tilanteita, että ihmiset ovat ottaneet puhelinkamerallaan kuvia ja ne täytyy siirtää tietokoneelle, mutta ei ole sopivaa kaapelia tai ei ole bluetoothia. Tässä nimeltä mainitsemattoman operaattorin (ei ole kumppanimme) kaupassa asiakaspalvelijan neuvo oli: googleta, kyllä varmaan löytyy paikka, josta sellaisen saa!

Tulin kaupasta ulos raivosta pihisten! Nyt tiedän, että kehyksiä on Vrkkokaupassa, joten sinne joku päivä käymään (kävelyetäisyydellä, luotan käyntiin enemmän kuin nettitilaukseen), ennen seuraavia talkoita...



Liisa



Maanantai 3.8.2009



Kelvollisten talkoopaikkojen etsintä jatkuu... Päivitimme Maijan kanssa kalentereitamme ja katsoimme tulevia talkoita,

tapasimme Riitta K:n, joka on kiinnostunut luotsin tehtävästä, ja keskustelimme pitkään luotsikoulutuksen oheismateriaaleista, joita onkin kertynyt melkoinen määrä. Nyt ne pitäisi saada johonkin konkreettiseen muotoon, tarjouspyyntöjä läheteltiin...



Liisa



Perjantai 31.7.2009



Kuukauden vaihteessa on aina byrokratiaan liittyviä tehtäviä..Muuten on aika hiljaista, saa rauhassa syventyä raportoinnin saloihin.

Onneksi lomakkeet ovat järjestyksessä, että saadaan seurantaraportti kuntoon.



Liisa



Torstai 30.7.2009



Monenlaista järjestelyä, sopimista ja yksityiskohtien säätöä tapaamisista ja tulevista talkoista.

Yhteyksien hoitoon koko päivä. Toivottavasti ensi viikolla Suomi alkaa vähän palautua normaalijärjestykseen lomien jälkeen.



Keskiviikko 29.7.2009



Olen lukenut kiinnostavaa julkaisua, jonka sattumalta löysin oman vaatekaappini pohjalta: Liikenneministeriön julkaisu vuodelta 1986, Näkökulmia informaatioyhteiskuntaan (Lehtinen-Luotola).

Vaikka en vielä ole lukenut koko opusta, sen sivuilta käy jo nyt hyvin selväksi, miksi Tietotaitotalkoita tarvitaan. Yksi syy on se, että kun informaatioteknologia alkoi kehittyä ja tiedostettiin sen vaikutuksia, ainoat näkökulmat koko asiaan olivat teknisiä tai taloudellisia, lähinnä kilpailukykyyn liittyneitä. Tavallisten ihmisten nähtiin olevan "alenevan hierarkiaketjun alimpana kerrostumana, jotka itsestään riippumatta joutuvat uusien laitteiden kanssa tekemisiin. He ovat koneiden armoilla." Toistaiseksi en ole teoksesta löytänyt yhtäkään mainintaa yhteisöjen osaamisesta.



Jospa tuossa tietoyhteiskunnan varhaisvaiheessa olisikin ymmärretty lähestyä muutosta ihmisten näkökulmasta kilpailukyvyn sijaan, saatettaisiin olla aivan erilaisessa tilanteessa niin laman kuin monen muunkina sian suhteen, jopa kilpailukyvyn. Mutta tämä ihmisten näkökulma tuli tietoyhteiskuntakeskusteluun vasta noin 2000-luvun alussa, kun Maija V käytti erittäin vihaisen, poleemisen ja ehkä vähän provosoivankin puheenvuoron Sitran koordinoimassa tietoyhteiskuntastrategiahankkeessa. Sen jälkeen mukaan otettiin ihmisen näkökulma.



Arvelen, että tästä opuksesta löytyy mielenkiintoista asiaa luotsikoulutuksen teoriaan.



Liisa



Maanantai 27.7.2009



Luotsikoulutuksen paikka on varattu, menemme Nurmijärvelle. Olen innoissani Laurean aloituksesta,

porukkaa on paljon ja olen varma, että ensimmäisestä luotsikoulutuksesta saadaan hyviä kokemuksia. Myös Limingasta tuli kannustavaa palautetta, siellä pidetään varmaankin nettitalkoot ensiksi, ja tarvetta on myös julkaisutalkoille.



Perjantai 24.7.2009



Kävin Tuusulan kirkkoherranvirastossa selvittämässä seurakunnan leirikeskuksen käyttöä talkoisiin.

Hyvä paikka ja edullinen, mutta varattu meidän tarvitsemana päivänä. Pidetään mielessä, myöhemmin saattaa sopia.



Torstai 23.7.2009



Pohjois-Pohjanmaan talkoisiin liittyvää viestienvaihtoa ja talkoopaikkojen kartoittamista. Paikkoja näyttää olevan, mutta ne ovat hyvin varattuja.

Pitää olla paljon aikaisemmin liikkeellä. Kylätalot näyttävät olevan, ja ovat meidän kokemuksemmekin mukaan, erinomaisia paikkoja: niissä on tilaa, melko hyvät varusteet ja voi valmistaa itse ruokaa. Lisäksi niissä on "matala kynnys", kun ne ovat kyläläisille tuttuja, ja yleensä hyvällä paikalla. Tekstien oikolukua ja sisällön arviointia.



Liisa



Keskiviikko 22.7.2009



Unohdin koneeni kotiin. Onneksi on toinen kone, jolla pääsee verkkoon, mutta eilen tehtyjä juttuja ei sillä pääse nyt käsittelemään.



Kesän hiljaiselo jatkuu, mutta kuitenkin tuli yksi talkootilaus elokuun lopulle, Meltauksen nettitalkoiden jatkoksi. Päivä onneksi sopii luotseille, eli perään pidetään vielä Marraskosken nettitalkoot. Löytyi myös mahdollisisa uusia talkoopaikkoja, joihin lähti varaustiedustelut, ja Laurean talkoitakin sysäsin eteenpäin. Kävin myös katsomassa Sinetän kylän sivuja, jotka tehtiin kevättalvella. Ilahduttavasti sivuilla on tapahtumia eli kyläläiset ovat ottaneet ne omakseen ja niitä päivitetään aktiivisesti.



Liisa



Tiistai 21.7.2009



Etätyöpäivä Maijan loman aikana Mäntsälästä, tulimme Johannan kanssa tänne tekemään töitä päiväksi.



Yhteydet toimivat, vaikka kaikkein suurimmat liitetiedostot eivät siirtyneetkään, mutta netin selaaminen ja sähköpostin lähettäminen onnistui ihan mukavasti. Saimme paljon valmiiksi: teimme aikatauluja, sovimme luotsien kanssa asioita, varauksetkin nytkähtivät eteenpäin. Hahmottelimme myös teoriaosuuden kokoamista luotsikoulutukseen. Hyvin tehokas päivä, ja erilaisuudessaan virkistävä.



Liisa





Maanantai 20.7.2009



Áudacityn käyttöohjeen oikolukukorjauksia, talkoopaikkojen varaustilanteita ja luotisen kalenterien tarkistuksia.

Vielä on lomakausi meneillään, viesteihin tulee vastauksia hitaanlaisesti.



Liisa







Perjantai 17.7.2009



Yritin saada koneeni ja puhelimeni kommunikoimaan bluetoothin avulla, olisin siirtänyt kuvia puhelimesta koneelle, mutta ei se onnistunut, vaikka kumpikin tunnisti toisensa. Mikähän tässäkin meni pieleen?

Onko näiden härpäkkeiden yhteensaattaminen muille helppoa, ja jos on, niin kenelle? Niille, jotka ovat opiskelleet näitä asioita yliopistossa tai muussa oppilaitoksessa vuositolkulla? Entä ne muita aineita opiskelleet, ja ne jotka eivät juurikaan ole opiskelleet? Epäilen, että suurin osa ihmisistä joutuu törmäyskurssille näiden asioiden kanssa, mutta eivät kerro kenellekään? Ja ovatko nämä puhumattomat miehiä, jotka jatkavat tässä tietokonemaailmassa automaailman perinnettä eli sitä, että ovat ihan yhtä hyviä tai huonoja autoilijoita kuin naiset, mutta eivät koskaan kerro kommelluksistaan, mutta kertovat kyllä naisten kommelluksista. Tämän sanon sillä tietämyksellä, minkä sain opiskeluaikana kahden kesän työskentelystä huoltoasemalla. Silloin havaitsin, että miehet ja naiset ovat ihan yhtä hyviä tai huonoja suhteessa autoihin ja niillä ajamiseen.



Johanna teki hyviä ohjeita nettisivuille ja keräsi luotseille hyviä vinkkejä. Talkoopaikka-varaukset etenevät vasta ensi viikolla.



Liisa



Torstai 16.7.2009



Toimistossa on hvyin hiljaista, taitaa olla kesälomien top-viikko. Listasin taulukkoon tulevien talkoiden paikkoja, tekijöitä, laatua ja muita tärkeitä asioita, että nähdään, kuka milloinkin menee minnekin.



Viesteihin ei juuri ole tullut vastauksia, ehkä ensi viikolla sitten. Kävin jatkojohto-ostoksilla, sillä olemme huomanneet, että talkoissa hyvä jatkojohtovarasto pelastaa monesta pulasta, ja auttaa myös toimivan työympäristön rakentamisessa. Onnistuin myös polttamaan kuvia ja muita aineistoja rompuille, ja tein hyvät sisällysluettelot tikuista. Nyt löytyvät tekstiti ja kuvat käden käänteessä eikä tarvitse käydä läpi kaikkia tikkuja.



Keskiviikko 15.7.2009



Edelleen kokeiluja "elokuvanteossa". Pikkukamerani pitää pientä "sirinää", joka siirtyy myös elokuvaan. Selvitettävä, pystyykö sen käsittelemään pois vai onko sitä vain siedettävä? Sain kommentin näistä blogiin kirjoittamistani törmäilyistä laitteiden kanssa. Joitakuita ärsyttää se, että toiset (=minä) töppäävät ja vielä kertovat siitä julkisesti. Onhan se melkoista itsensä häpäisemistä, mutta kun olen asennoitunut tähä tehtävään niin, että yritän tehdä näkyväksi niitä asioita, joihin tietotekniikkaa vähemmän osaavat törmäävät, ja joita ei oikein tunnisteta missään. Joissakin faq:eissa niitä löytää, ja myös harrastajien keskustelupalstoilla, mutta eivät vasta-alkajat ihan ensimmäiseksi niihin osaa hakeutua. Ja kun tässä tietokonemaailmassa on niin paljon selittämättömiä asioita, kuten sekin, että meidän printterimme lopettaa yhteistoiminnan macin ja ubuntun kanssa, kun siitä loppuu paperi tai virta pannaan pois päältä, eikä sitä saada toimimaan muulla kuin windows-koneella. Olisi kiva kuulla joltakin asiantuntijalta järkeenkäypä selitys, miksi tapahtuu näin ja mitä pitäisi tehdä, että yhteistyö jatkuisi myös macin ja ubuntun kanssa.



Liisa







Tiistai 14.7.2009



Kalenterissa olevien tapahtumien järjestelyjä, mutta eivät ne tällä viikolla juuri etene, kun Suomi on lomalla.

Sähköposteissa on kuitenkin viestejä odottamassa, jos ihmiset sattumalta lukisivat niitä, joku saattaa jopa reagoida. Hiiri alkaa väsähdellä eli on mentävä paristokauppaan...



Liisa





Maanantai 13.7.2009



Kuvasin viikonloppuna kymmenkunta harjoitusvideoa sillä muutaman vuoden ikäisellä kamerallani, jonka elokuvausmahdollisuudet olen vasta nyt "keksinyt". Laite äänittää melko hyvin ja siihen mahtuu yllättävän paljon liikkuvaa kuvaa. Olen omasta mielestäni oppinut tosi paljon.

Samalla olen myös törmännyt aika moneen ongelmaan, joita ei mitenkään voi tietää etukäteen, ne löytää vain niihin törmäämällä. Varmaan muutama näistä ongelmista olisi selvinnyt ohjekirjaa lukemalla tai googlaamalla, mutta kun minä en ole sitä tyyppiä ihminen. Yritän kokeilemalla mieluummin. Siihen tuhraantuu aikaa, mutta oppi siirtyy myös samalla "hiljaiseksi tiedoksi", jota toivottavasti pystyn sitten talkoissa siirtämään muille neuvomalla. Ja kun talkoissa monet ihmiset ovat samanalaisessa tilanteessa kuin minä tässä oppimisessani, pystyn ehkä olemaan heitä kohtaan empaattisempi kuin sellainen, joka on aina osannut kaiken tietokoneista ja hallinnut kaikki systeemit. Tämä voi tietysti olla harhaluuloa, mutta se motivoi minua itseäni opettelemaan.



Liisa



Perjantai 10.7.2009



Tuomaksen viimeinen työpäivä ja Audacity-käyttöopas tuli valmiiksi. Hieno homma, ja melko vaativa. Kun vain saisi taas printterin yhteistyöhaluiseksi.

Itse surffasin netissä etsimässä Helsingin seudulta sopivia talkoopaikkoja. Laurean opiskelijoiden luotsikoulutus alkaa syyskuun alussa kahden päivän tehojaksolla, ja paikkaa etsitään. Myös Hgin työväenopiston opistolaisyhdistys tarvitsee talkootilat, yöpymisineen. Lisävaatimuksemme ruoanvalmistusmahdollisuus karsii monia paikkoja, sillä yllättävän moniin tiloihin on otettu ulkopuolinen ateriapalvelu.



Liisa



.









Torstai 9.7.2009



Videon käsittely eli editointi ja nettiin laittaminen ovatkin hyvin vaativia puuhia, ainakin minun mielestäni. Olen onnistunut tekemään kaikki mahdolliset virheet eli painanut vääriä nappuloita väärään aikaan. Onneksi korvaamattomia juttuja ei ole tapahtunut, olen vain aloittanut alusta. Mutta kun homma viimein onnistuu siitä saa tosi hyvän mielen, ja oppi on omassa päässä. Vielä pitää oppia muuntamaan videoita niin, että ne on helppo siirtää tänne talkoosivustolle, juuri lataan verkosta muunto-ohjelmaa omalle koneelleni. Aikaa kului tähänkin, sillä kone toimi taas oman logiikkansa mukaan, ja me tietenkin seurasimme perässä. Olisipa joskus niin päin, että me ajattelemme ja kone seuraa tai taipuu ajatuksiimme, mutta yleensä ei ole näin...



Johannan kanssa selvittelemme asiaa, sillä on parempi tehdä nämä jutut etukäteen täällä ja pitkän kaavan kautta, ettei tarvitse talkoissa ihmetellä. Niin "epäasiakasystävällistä" näiden asioiden selvittäminen ja kokeileminen on, että aika moni luovuttaa...



Liisa







Tiistaiaamuyö 7.7.2009





Tuotokset näkyvät vasemman puolen palkeista infossa ja ohjeissa. Infossa on talkoiden aloitusvideo, keskustelupätkä siitä, mistä kaikki alkoi, äänitiedoston editointivideo ja ohjeissa on video sitä, miten pisteytystehdään. Lsäsimme sivulle myös pisteytystaulukon ja pisteytysohjeista powerpointin. Ne ovat jo vuodelta 2003 Mirjan tekeminä. Aloitussession videointi on sikäli paikallaan, että jos talkoisiin tulee myöhästyneitä he vovat katsoa videon ja hypätä mukaan. Niinkuin nyt tekivät Sirpa ja Virve. Kiitos kaikille talkoolaisille: Liisalle, Johannalle, Tuomakselle

, Sirpalle ja Virvelle. Oli hieno tunne, kun lädimme kotiin kello 22.15 ja tulokset olivat valmiit! Näistä on hyvä ponnistaa jatkoon ja parantaa osaamista ja oppia hiomaan tuotoksia. Ellei koskaan aloita ei varmasti opi. Nyt menee vielä paljon aikaa uusien välineiden opetteluun, ohjelmien opetteluun jne. Mutta kyllä se siitä!



Maija





Maanantai-ilta 6.7.2009



Teimme koko päivän, siis ihan iltaan asti, talkoilla videoita ja äänileikkeitä. Opettelimme itse uuden kameran ja uusien tykkien käyttöä tekemällä talkoilla videota Audacity-äänenkäsittelyohjelman harjoittelusta, pisteytyksestä ja myös videon editoinnista. Opimme jokainen jokaisesta vaiheesta, sillä vaihdoimme kuvaajaa. äänittäjää, äänen ja kuvan editoijaa aina jaksoittain. Nämä hommat ovat nimittäin sellaisia, ettei näitä opi "teoriassa", vaan pitää päästä itse näpelöimään laitteita. Saimme paljon valmista, tuloksia voi katsella ja kuunnella täällä nettisivuilla vasemmassa valikossa. Nyt on taas enemmän osaamista seuraaviin talkoisiin, ja mukana olivat myös tulevat luotsit Virve ja Sirpa.



Liisa